Competiţii fără difuzori şi atleţi mai puţin recunoscuţi… În ciuda unor Jocuri Olimpice reuşite în 2024, atletismul caută să se reinventeze pentru a atrage fani şi fonduri, dar căile explorate nu sunt unanime, relatează AFP.
Totuşi, campion olimpic la 100 m, distanţa regină a sportului rege de la Jocurile Olimpice, americanul Noah Lyles se plânge că nu a fost recunoscut pe stradă. Şi în timp ce performanţele se înmulţesc la numeroase discipline, totuşi niciun atlet nu mai are notorietatea lui Usain Bolt, a cărui aură a depăşit cu mult sfera stadioanelor.
Cauză sau consecinţă, atletismul atrage mai puţini difuzori. Dacă în Franţa, grupul L’Equipe a anunţat recent un parteneriat inedit pentru difuzarea Ligii de Diamant de anul viitor, anunţul intervine după mai mulţi ani preolimpici acasă fără difuzor în ţară, cu fani obligaţi să urmărească un circuit major de competiţii pe YouTube.
În Statele Unite, cea mai mare naţiune atletică a lumii, gigantul NBC care difuza circuitul Diamond League din 2017, nu şi-a reînnoit contractul după Jocurile Olimpice din 2024, în condiţiile în care metropola americană Los Angeles va găzdui viitoarea ediţie a Jocurilor, din 2028.
Aceste reuniuni atletice majore, teatrul majorităţii recentelor recorduri mondiale, vor fi difuzate pe FloTrack, un canal nişă cu abonament anual mult mai scump.
„Este cu siguranţă cea mai rea veste pentru Liga de Diamant”, s-a lamentat tripla campioană olimpică americană Gabby Thomas în momentul anunţului din primăvară.
În era reţelelor sociale, cu noi modele de consum în sport, unii arată spre complexitatea formatului Ligii de Diamant pentru a explica lipsa de atractivitate, cu probe diferite de la o reuniune la alta şi atleţi care rareori se confruntă.
În încercarea de „a salva ceea ce se poate salva”, cvadruplul campion olimpic Michael Johnson va lansa în 2025 un circuit de competiţii concurent, Grand Slam Track.
Americanul, în vârstă de 57 de ani, se ambiţionează să creeze competiţii regulate (patru reuniuni între aprilie şi iunie) între cei mai buni alergători din lume, de la sprint la semifond, cu prime multiplicate cu zece în raport cu Diamond League (100.000 de dolari pentru învingător).
„Să avem cei mai buni atleţi concurând este ceea ce captivează în sportul nostru, este ceea ce noi creăm”, a afirmat Johnson pentru BBC. Cu toate acestea, el este criticat de unii întrucât circuitul exclude concursurile de sărituri şi aruncări, care nu vând suficient, dar constituie esenţa pistelor de concurs în atletism şi care au şi cota lor de vedete, în frunte cu săritorul suedez cu prăjina Armand Duplantis.
Pentru a creşte atractivitatea în rândul publicului, în special a tinerilor, World Athletics a anunţat un nou „Ultimate Championships” din 2026, un fel de Campionate Mondiale cu program restrâns (26 de discipline individuale faţă de 42 la Mondiale) şi repartizate în trei seri (faţă de 9).
„Va fi un atletism nemaivăzut până acum, un festival al sportului şi al inovaţiei” care ”va atrage fanii care nu au urmărit niciodată atletismul”, promite preşedintele Sebastian Coe, candidat pentru preşedinţia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).
AGERPRES (AS/autor: Vlad Constantinescu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu)