Revolta lui Trump împotriva Harvard: ‘De ce nu spune că aproape 31% dintre studenţii săi provin din țări străine?’

„De ce nu spune Harvard că aproape 31% dintre studenţii săi provin din ŢĂRI STRĂINE şi totuşi aceste ţări, unele deloc prietenoase cu Statele Unite, nu plătesc NIMIC pentru educaţia studenţilor lor şi nici nu intenţionează să o facă?”, a postat Trump pe platforma sa Truth Social.

„Vrem să ştim cine sunt aceşti studenţi străini, o cerere rezonabilă, având în vedere că acordăm Universităţii Harvard MILIARDE DE DOLARI, însă Harvard nu este tocmai transparent”, a adăugat el, cerând universităţii „să înceteze să ceară” bani guvernului federal.

Evoluția cazului

Secretarul american pentru securitate internă, Kristi Noem, a anunţat joi revocarea imediată a certificării Programului pentru Studenţi Străini şi Vizitatori al Universităţii Harvard, decizie în urma căreia această universitate nu mai poate înscrie studenţi străini.

Un judecător american a blocat însă rapid decizia administraţiei Trump, împotriva căreia universitatea a depus o plângere vineri dimineaţă la un tribunal federal din Massachusetts.

Potrivit website-ului său, Universitatea Harvard, clasată printre cele mai bune din lume şi care a dat până acum 162 de laureaţi ai premiului Nobel, găzduieşte în acest an 6.700 de ‘studenţi străini’, ceea ce înseamnă 27% din total.

Context

Administraţia condusă de preşedintele Donald Trump a lansat o amplă ofensivă contra învăţământului superior din SUA, acuzând universităţi private dintre cele mai prestigioase, precum Harvard şi Columbia, că au permis promovarea antisemitismului şi că nu au protejat suficient studenţii evrei în timpul manifestaţiilor contra războiului din Fâşia Gaza.

La 11 aprilie, administraţia Trump a trimis o listă de cereri, pe care Harvard a refuzat să le adopte. Kristi Noem a reproşat universităţii Harvard refuzul acesteia de a transmite guvernului informaţiile solicitate, „perpetuând un mediu periculos în campus şi ostil studenţilor evrei, încurajând simpatiile pro-Hamas şi utilizând politicile rasiste ale ‘diversităţii, echităţii şi incluziunii'”.

Roland Garros: Avionul lui Alexander Zverev a fost lovit de fulger. Sportivul a povestit despre zborul său stresant până la Paris

Ministrul Educaţiei, îngrijorat că prea mulţi copii nu sunt parte a sistemului de educaţie obligatoriu (4-18 ani): Nu doar că le irosim potenţialul bun de inteligenţă/creativitate, ci le şi reducem şansele unei vieţi mai bune