Revolte xenofobe în Marea Britanie – Premierul Keir Starmer se aşteaptă la sancţiuni „severe”

La o săptămână după declanşarea revoltelor xenofobe de extremă dreaptă, un număr mare de suspecţi au fost judecaţi în Marea Britanie, premierul Keir Starmer aşteptându-se la sancţiuni „severe”.

După o nouă seară de incidente, în special la Belfast (Irlanda de Nord) şi Plymouth (sudul Angliei), ziua a fost marcată de urmărirea judiciară a celor aproximativ 400 de arestări efectuate în ultimele zile. Potrivit Parchetului britanic, aproximativ o sută de acuzaţii au fost deja formulate, informează AFP. 

La finalul unei noi reuniuni de criză, a doua în două zile, premierul britanic Keir Starmer, care a condus cândva Parchetul din Anglia şi Ţara Galilor, a declarat că se aşteaptă ca, până la sfârşitul săptămânii, să fie pronunţate sentinţe „grele” împotriva turbulenţilor.

„Acest lucru ar trimite un mesaj foarte puternic tuturor celor implicaţi, direct sau online”, că problema lor va fi tratată „în decurs de o săptămână” şi că „nimeni nu ar trebui să fie implicat în această dezordine”, a subliniat el, promiţând „siguranţă” pentru public.

Secretarul de stat pentru justiţie, Heidi Alexander, a declarat marţi dimineaţă că vor fi mobilizaţi în total 6.000 de poliţişti specializaţi în menţinerea ordinii şi că vor fi eliberate 567 de locuri în închisori care ar fi fost disponibile „în cursul lunii”.

În faţa numărului tot mai mare de apeluri la manifestaţii pentru miercuri, poliţia se teme de noi confruntări. În Londra, poliţia a avertizat că va folosi „toate puterile, tacticile şi instrumentele disponibile pentru a preveni alte scene de dezordine”. „Suntem conştienţi de evenimentele planificate de grupuri care semănau ură şi dezbinare”, a declarat comisarul adjunct Andy Valentine, responsabil cu poliţia.

Alegeri prezidenţiale în SUA – Tim Walz l-a atacat pe Donald Trump: „Habar nu are ce înseamnă serviciul faţă de naţiune”

China a lansat marţi primul său lot de sateliţi de internet, cu care vrea să cuncureze sateliţii Starlink ai SpaceX