Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat marţi, prin consens, o rezoluţie care recunoaşte sportul drept un factor de dezvoltare durabilă şi de pace, informează cotidianul L’Equipe.
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, prezent la New York, a mulţumit reprezentanţilor celor 193 de state reunite în cadrul Adunării Generale a ONU, care a adoptat în unanimitate o rezoluţie intitulată: „Sportul, catalizator al dezvoltării durabile”.
Conducătorul mişcării olimpice a apărat, de la tribuna Adunării, misiunea unificatoare a sportului. „Sunt recunoscător în mod deosebit grupului de prieteni ai sportului şi tuturor statelor membre pentru că au recunoscut încă o dată autonomia şi neutralitatea politică a CIO” ,a spus germanul, înainte de a cita Raportul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care recunoaşte că „spiritul olimpic este cel mai important simbol al păcii din lumea de astăzi”.
Acesta a dat drept exemplu Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, unde sportivi din toate ţările ”au trăit împreună în pace sub acelaşi acoperiş, în Satul Olimpic”, fără să uite de echipa refugiaţilor creată de CIO şi care a participat pentru prima oară la Jocuri în 2016, la Rio, înainte de a câştiga prima sa medalie în capitala Franţei, prin pugilista Cindy Ngamba.
„Parisul a fost punctul culminant al unui deceniu de parteneriat din ce în ce mai profund între ONU şi CIO”, a explicat Thomas Bach, insistând asupra faptului că „la Jocurile Olimpice suntem cu toţii egali, indiferent de originea sau naţionalitatea noastră”.
El s-a apărat de practicarea unei discriminări şi de a face politică după sancţiunea impusă Comitetului Olimpic Rus în urma atacului asupra Ucrainei din februarie 2022. „Faptul este că a trebuit să îi suspendăm pentru că Comitetul Olimpic Rus a anexat organizaţii sportive pe teritoriul Comitetul Naţional Olimpic al Ucrainei. Această încălcare a integrităţii teritoriale este o încălcare flagrantă a Cartei noastre Olimpice, aşa cum ar fi Cartea Naţiunilor Unite”, a detaliat Thomas Bach.
„Ştim că sportul nu poate crea pace. Pacea poate fi creată doar de voi, liderii politici”, a pledat germanul. „Acesta este motivul pentru care vă rog să răspundeţi la acest apel din partea sportivilor: daţi o şansă păcii”, a subliniat preşedintele CIO, care a cerut guvernelor să colaboreze cu comitetele olimpice naţionale din ţările lor şi le-a încurajat să includă sportul în planurile lor de dezvoltare.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)