„Prețurile de pe piața intraday au explodat, depăşind pragul de 2 lei/kWh, iar dacă industria ar plăti prețul corect, acesta ar urca peste 4 lei/kWh. Este inadmisibil ca din banii tuturor românilor să fie subvenționat prețul la energie, în timp ce problema reală, lipsa capacităților de producție, rămâne nerezolvată”, a declarat Marius Pavelea, Directorul Cooperativei Europene ROenergie.
Autoritățile par depăşite în gestionarea acestui fenomen. Deja, în primele săptămâni ale anului 2025, astfel de momente critice au devenit frecvente, semnalând o criză profundă a sistemului. Continuarea plafonării prețurilor la energie, o măsură intens discutată în spațiul public, nu poate fi o soluție durabilă. Problema de fond este lipsa capacităților de producție, iar lipsa deciziilor strategice agravează situația.
„Fără investiții urgente în modernizarea şi extinderea capacităților de producție, România va rămâne vulnerabilă la fluctuațiile pieței externe. ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis conducerii Complexului Energetic Oltenia o solicitare de reducere cu 20% a cheltuielilor salariale în urmă cu doar câteva luni. Este o decizie paradoxală, având în vedere că țara are nevoie disperată de energia pe cărbune pentru a acoperi cererea internă”, a adăugat Marius Pavelea.
Roenergie subliniază necesitatea unor acțiuni urgente pentru a asigura securitatea energetică a țării:
- Investiții în noi capacitați de producție – Dezvoltarea energiilor regenerabile şi modernizarea centralelor convenționale.
- Reforme în managementul sectorului energetic – O strategie națională coerentă care să pună accent pe independența energetică.
- Cooperarea europeană – Accesarea fondurilor europene pentru proiecte energetice majore.
- Educația consumatorilor – Campanii de informare pentru reducerea risipei energetice şi sprijinirea prosumatorilor.
Cooperativa Europeană ROenergie solicită autorităților o analiză aprofundată a situației actuale şi adoptarea unor măsuri imediate şi eficiente. „Nu putem continua să ne bazăm pe importuri şi să punem povara financiară pe umerii cetățenilor. Este momentul să acționăm pentru a construi un sistem energetic sustenabil”, a concluzionat Marius Pavelea.