Roman Lopatynskyi din Ucraina a câştigat secţiunea Pian a Concursului Internaţional „George Enescu” 2024

Roman Lopatynskyi din Ucraina a câştigat finala secţiunii Pian Concursul Internaţional „George Enescu” 2024, după ce a interpretat Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian şi orchestră op. 83 de Johannes Brahms. Pe locul al doilea s-a situat Tatiana Dorokhova iar pe locul al treilea Evgeny Konnov.

Roman Lopatynskyi (31 de ani, Ucraina) este câştigătorul celei de a XIX-a ediţii a Concursului Internaţional „George Enescu”, Secţiunea Pian, la sfârşitul unei finale în care a interpretat Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian şi orchestră op. 83 de Johannes Brahms, acompaniat de Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, sub bagheta dirijorului Christian Reif.

Câştigătoarea Premiului al II-lea, Tatiana Dorokhova (33 de ani, Rusia) a interpretat Concertul nr. 1 în re minor pentru pian şi orchestră op. 15 de Johannes Brahms în timp ce câştigătorul Premiului al III-lea, Evgeny Konnov (32 de ani, Rusia), a interpretat Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian şi orchestră op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski.

Concursul „Enescu” se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, fiind un proiect cultural finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii şi organizat de către ARTEXIM.

Juriul Secţiunii de Pian pentru cea de a XIX-a ediţie a Concursului Internaţional George Enescu a fost format din pianiştii Lilya Zilberstein (Preşedinta Juriului), Luiza Borac, Dana Borşan, Sina Kloke, Vovka Ashkenazy, Andrei Pisarev, Simon Trpčeski, Alexander Shtarkman şi managerul Martin Campbell-White.
Premiul I al ediţiei a XIX-a a Concursului Internaţional George Enescu este în valoare de 15.000 de euro net, premiul al doilea de 10.000 de euro net, iar premiul al treilea de 5.000 de euro net. De asemenea, laureaţilor Concursului Internaţional George Enescu 2024 li se va oferi şansa de a concerta în cadrul ediţiilor 2025 şi 2026 ale Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, precum şi în concerte organizate în cadrul stagiunilor filarmonicilor din ţară.

În cadrul Concursului Internaţional „George Enescu”, casa de discuri Electrecord oferă câştigătorilor premiilor întâi de la secţiunile violoncel, vioară şi pian, oportunitatea de a înregistra lucrări de George Enescu, cu posibilitatea de a fi transpuse pe un album dublu dedicat.

Trofeele Concursului Enescu 2024 sunt realizate de către artistul Mihai Băncilă.

În cadrul Galei de premiere s-au oferit şi trei premii speciale: 
Premiul Radu Lupu pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu, în valoare de 3.000 euro net, a fost câştigat de Roman Lopatynskyi, care a interpretat Sonata nr. 3 în re major op. 24. 

Premiul pentru cea mai bună interpretare a lucrării impuse – Bulz pentru pian de Diana Rotaru în valoare de 2.000 euro net, a fost câştigat de Tatiana Dorokhova.  

Premiul Constanţa Erbiceanu, oferit de Fundaţia Culturală Erbiceanu, în valoare de 2.500 euro net, care se atribuie unui concurent român, a fost câştigat de Alexa Stier.   

Premiul Publicului, în valoare de 1.000 euro net, a fost câştigat de Evgeny Konnov, care a fost votat de către un public din 15 ţări: Malaysia, Croaţia, Kazahstan, Estonia, Argentina, Macedonia de Nord, Elveţia, Austria, Spania, Ucraina, Italia, Rusia, Statele Unite ale Americii, Germania şi România.   

Finala Concursului de Pian se mai poate încă urmări online, pe website-ul concursului: https://concurs.festivalenescu.ro.

Pianistul ucrainean Roman Lopatynskyi s-a născut în 1993, la Kiev şi este unul dintre cei mai apreciaţi tineri pianişti din Ucraina. Este laureat a peste 20 de competiţii internaţionale de pian, precum Concursul Internaţional de Pian Hamamatsu, Concursul Internaţional de Pian Ferruccio Busoni din Bolzano, Concursul Internaţional pentru Tineri Pianişti în Memoria lui Vladimir Horowitz din Kiev, Concursul Internaţional Arthur Rubinstein Piano Master.

Din 2017, Roman Lopatynskyi este membru al Academiei Festivalului Heidelberg. Este invitat frecvent să cânte în săli de concerte şi la festivaluri internaţionale renumite, precum Ginza Hall din Tokyo, Steinway Hall din New York, Festivalul Internaţional de Pian Mariinsky din Sankt Petersburg, Festivalul Next Generation Classic din Bad Ragaz, Festivalul de Muzică Heidelberger Frühling, şi a colaborat cu succes cu Orchestra Simfonică Naţională şi Filarmonica Naţională din Ucraina, Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii Germane Saarbrücken Kaiserslautern, Orchestra dell’Arena di Verona şi Filarmonica Teatrului din Bologna. De asemenea, a debutat la Musikverein şi la Konzerthaus din Viena.

Tatiana Dorokhova s-a născut în 1991 în Volgograd, într-o familie de muzicieni. A început să cânte la pian la vârsta de 6 ani şi a absolvit în 2006 Şcoala de Muzică pentru Copii nr. 14 din Volgograd (la clasa profesoarei Anna Cherfas), urmată de Şcoala Centrală de Muzică a Conservatorului de Stat Ceaikovski din Moscova (la clasa profesorului Alexander Mndoyants). De asemenea, a participat la cursuri de măiestrie cu muzicieni remarcabili, precum Dmitri Bashkirov, Paul Badura-Skoda, Dina Yoffe, Leon Fleisher sau Richard Goode. Tatiana Dorokhova este laureată a numeroase concursuri internaţionale şi a luat parte la înregistrarea seriei de CD-uri “Antologia muzicii pentru pian a compozitorilor sovietici şi ruşi”, lansată de casa de discuri Melodiya.

Evgeny Konnov s-a născut în Circik (Uzbekistan) în 1992 şi a studiat cu profesorii Georg Friedrich Schenck, Evgenia Rubinova, Jan Jiracek von Arnim, Albert Mamriev şi Christoph Hammer. Este laureat al mai multor concursuri internaţionale, printre care: Premiul I la Concursul Internaţional de Muzică Maria Canals, ediţia 64, Premiul I la Concursul Internaţional de Pian Unisa, ediţia a XIV-a, şi premiul I la Concursul Internaţional de Pian Ettore Pozzoli, ediţia 31. Evgeny Konnov a concertat în săli de concerte importante, precum Konzerthaus şi Musikverein din Viena, Gasteig din München, Palau de la Música Catalana din Barcelona, Auditoriumul Adán Martín din Tenerife, Casa da Música din Porto, Sala Cortot din Paris etc.

A cântat cu Orchestra Simfonică din Madrid, Orchestra Simfonică din Tenerife, Orchestra Filarmonicii Johannesburg, Orchestra Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău, Orchestra Naţională Jove din Catalonia, Orchestra Simfonică din Sanremo, Orchestra Filarmonicii din Portugalia.

Alexa Stier este născută în Satu Mare, România, în 1997. Descrisă de New Britain Herald drept „pur şi simplu fenomenală”, a concertat ca solistă cu ansambluri precum Orchestra Naţională Regală a Scoţiei (Marea Britanie), Orchestra Simfonică New Britain (SUA) şi Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania (România). Alexa Stier a câştigat Premiile I la Concursul de Pian Sheepdrove din Marea Britanie şi la Concursul de Concerte Virtuoso & Belcanto din Lucca. A obţinut Premiul III, Premiul Publicului şi Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări comandate la Concursul Internaţional Olivier Messiaen şi Premiul Maurice Ohana la Concursul Internaţional de Pian din Orléans.

Alexa Stier este fondatoarea şi directorul artistic al Festivalului de Muzică de Cameră ContemporArt din oraşul ei natal, Satu Mare. Şi-a finalizat studiile de licenţă la Conservatorul Regal din Scoţia ca studentă a lui Fali Pavri şi studiile de master cu Boris Berman şi Wei-Yi Yang la Yale School of Music, SUA, unde în prezent este doctorand.

Buzău: Cinci bărbaţi, angajaţi pentru a face mai interesant obiceiul de a fura mireasa de la nuntă, amendaţi de poliţişti / Aceştia i-au prins când circulau cu o maşină, fiind ieşiţi în afara acesteia şi având în mănă replici ale unor arme – VIDEO

SURSE PNL retrage de la vot ‘amendamentul Iohannis – senator. Liberalii au sesizat BEC