Un român de 42 de ani a fost salvat în toiul nopții dintr-o situație extrem de periculoasă, după ce s-a aventurat aproape dezbrăcat pe peretele stâncos al muntelui Breitenberg.
Bărbatul purta doar pantaloni și o căciulă de lână, avea urme de alcool în sânge și, după cum avea să spună mai târziu, „voia doar să încerce cum e să faci alpinism”. Fără echipament, fără experiență și fără logică, a început escaladarea unei stânci abrupte din zona Dornbirn, în jurul orei 23:00, și s-a blocat la aproximativ 400 de metri înălțime.
Muntele Breitenberg, din zona Dornbirn (landul Vorarlberg, Austria), face parte din Alpii Bavariei (Bayerische Alpen), mai exact dintr-o subunitate a acestora numită Alpii Allgäu (Allgäuer Alpen), care aparțin lanțului mai larg al Alpilor Nordici Calcaroși (Nordalpen).
Ajutor strigat din toți plămânii
Klaus Drexel, șeful salvamontiștilor din Dornbirn, a relatat pentru presa locală că strigătele bărbatului s-au auzit în toată valea Bremenmahd. „Am fost alertați la ora 22:45. Când am ajuns la fața locului, nu îl puteam vedea, dar îi auzeam țipetele. Era complet întuneric. Am cerut sprijinul pompierilor, care l-au reperat cu ajutorul unei drone.”, potrivit presei bavareze.
Românul se afla pe o stâncă îngustă, un adevărat „colț de piatră” în care ajunsese, nu se știe cum, urcând de jos pe o pantă extrem de periculoasă. Nici măcar cei mai experimentați salvatori nu au reușit să se apropie de el. De la o distanță de 30 de metri, un salvamontist a comunicat cu el, încercând să-l liniștească și să-i dea curaj.
Salvare spectaculoasă cu elicopterul
Singura soluție a fost intervenția unui elicopter de salvare elvețian REGA, specializat în zboruri de noapte. După un zbor de 35 de minute din Elveția, echipa de salvare l-a extras cu un troliu. Românul era într-o stare gravă – tremura, avea crampe musculare din cauza frigului și era vizibil epuizat. A fost dus imediat la spitalul din Dornbirn pentru îngrijiri medicale.
„Ne-a mulțumit în germană stricată și și-a cerut scuze pentru tot. Îi era clar foarte rușine”, a spus Drexel pentru sursa citată.
Costurile unei astfel de operațiuni nu sunt mici. Reprezentanții salvamontului au declarat că, de regulă, nota de plată ajunge la persoana salvată. În acest caz, suma s-ar putea ridica la câteva mii de euro. Dacă românul nu va putea plăti, există și opțiunea unui fond social destinat acestor situații. „Dar noi nu ne gândim la bani în timpul intervențiilor. Ne interesează doar să salvăm vieți”, a precizat Drexel.