România are nevoie de reforme reale, nu de taxe reactive

#image_title

“România are nevoie de reforme reale, nu de taxe reactive. Solicităm un pact naţional pentru echilibru fiscal, competitivitate economică şi parteneriat public-privat! Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de direcţia anunţată prin pachetul de măsuri fiscal-bugetare, precum şi faţă de inconsecvenţele din Programul de Guvernare 2025-2028. Într-un moment critic pentru stabilitatea României, măsurile propuse riscă să erodeze mediul de afaceri şi să submineze încrederea în stat şi coeziunea socială. Înţelegem constrângerile bugetare şi obligaţiile asumate la nivel european, dar refuzăm logica în care soluţiile contabile de moment înlocuiesc reformele profunde şi coerente”, afirmă CONAF, într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, creşterea TVA (de la 19% la 21%, respectiv de la 9% şi 5% la 11%), majorarea accizelor, suprataxarea dividendelor şi introducerea CASS pentru pensiile peste 3.000 lei sunt măsuri care, în lipsa unei strategii de modernizare a sistemului fiscal, arată ca o amputare grăbită, nu “ca o vindecare a bolii”.

“În loc să combată evaziunea şi să stimuleze economia formală prin digitalizare şi eficienţă, Guvernul loveşte tocmai în actorii care susţin legal bugetul naţional: întreprinderile mici şi mijlocii, angajaţii activi şi investitorii corecţi. Fără predictibilitate, echitate şi transparenţă fiscală, România nu va atrage investiţii. Din contră – riscăm stagnare economică, migrare de capital şi diminuarea consumului intern”, atenţionează confederaţia.

Potrivit antreprenoarelor, programul de guvernare 2025-2028, prezentat ca o viziune de reconstrucţie naţională, conţine numeroase declaraţii generale – de la digitalizare şi reformă administrativă, până la eficientizarea cheltuielilor şi atragerea fondurilor europene, însă nu oferă nici prioritizare, nici estimări de impact, nici un calendar de implementare.

“Este evidentă lipsa unei diagnoze reale a cauzelor dezechilibrelor: administraţia supradimensionată, companiile de stat ineficiente, risipa din fonduri publice. În locul unei reforme a statului, se propune o suprataxare a mediului de afaceri. Mai grav, multe dintre măsuri – precum tăierea burselor, creşterea normelor didactice, îngheţarea salariilor şi prestaţiilor sociale – nu sunt reforme structurale, ci măsuri de austeritate care riscă să adâncească inechităţile şi polarizarea socială. Reforma trebuie să înceapă cu statul. Un stat care cere mai mult de la economie fără să îşi reformeze propriile mecanisme este un stat care îşi subminează viitorul. Trebuie să începem cu: audit instituţional real; profesionalizarea conducerii companiilor de stat; digitalizarea administraţiei; reducerea bonusurilor nejustificate; prioritizarea investiţiilor cu impact economic verificabil. Reforma aparatului public trebuie să devină linia zero a reconstrucţiei naţionale. Nu poţi cere performanţă de la contribuabili când statul eşuează în a-şi gestiona propriile resurse”, se arată în comunicat.

În acest context, pentru un echilibru real între sustenabilitate fiscală şi creştere economică, CONAF propune un calendar predictibil pentru orice modificare fiscală, cu consultarea reală a mediului de afaceri, un moratoriu asupra suprataxării IMM-urilor pentru perioada 2025-2026, în sprijinul redresării post-criză şi un Pact Naţional pentru Capitalul Autohton, cu stimulente reale pentru angajare, investiţii şi acces la creditare.

De asemenea, reorganizarea companiilor de stat şi a aparatului public, înainte de impunerea oricărei presiuni asupra sectorului privat, crearea unui Consiliu Naţional de Dialog Public-Privat, pentru politici fiscale construite împreună, nu impuse unilateral şi reformarea administraţiei locale şi reorientarea fondurilor europene în funcţie de eficienţă, impact şi capacitate de cofinanţare sunt alte propuneri ale femeilor de afaceri.

“Am convingerea profundă că România poate deveni o economie competitivă în Europa doar dacă înţelege că antreprenorii nu sunt duşmanul statului, ci partenerii lui naturali. Reforma nu înseamnă să-i loveşti pe cei care creează valoare, ci să ai curajul de a începe schimbarea cu tine însuţi – ca stat, ca administraţie, ca leadership. CONAF nu se opune reformei. Dimpotrivă, o cerem. Dar o reformă autentică, strategică, curajoasă. Nu austeritate fără strategie. Nu taxe fără direcţie. România nu mai are timp pentru experimente. Are nevoie de competenţă, dialog şi voinţă politică reală. Dacă pierdem capitalul autohton, pierdem viitorul”, a declarat Cristina Chiriac.

România are nevoie de leadership economic, nu de contabilitate de criză, consideră antreprenoarele.

“Apreciem vocea unor specialişti care, cu onestitate şi responsabilitate, aleg să explice complexitatea momentului pe care îl traversăm. Aşa cum a subliniat recent Gabriel Biriş, expert în consultanţă fiscal, măsurile dureroase adoptate în aceste zile vin în urma unei perioade de dezordine bugetară şi populism fiscal, iar alternativa – colapsul financiar prin downgrade suveran şi blocarea fondurilor europene – era de neconceput pentru o Românie europeană. Dar aceste măsuri – oricât de necesare – nu pot rămâne singure pe scenă. Nu poţi construi o economie competitivă doar prin ajustări contabile şi creşteri de taxe. Aşa cum subliniază Biriş, singura cale autentică de redresare este stimularea producţiei interne, atragerea de investiţii directe şi reducerea evaziunii fiscale prin profesionalism, determinare şi solidaritate. Este şi poziţia CONAF: fără o creştere reală a PIB-ului, bazată pe muncă, inovaţie, educaţie şi investiţii în capital uman, România nu va reuşi să-şi respecte angajamentele europene şi să îşi păstreze coeziunea internă. Solicităm Guvernului revizuirea de urgenţă a calendarului fiscal şi deschiderea unui dialog autentic cu partenerii economici. Antreprenorii nu sunt sursă de deficit – sunt soluţie pentru redresare”, transmite CONAF.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai relevantă confederaţie din România care militează pentru eficientizarea dialogului cu autorităţile, conlucrarea pentru elaborarea de politici publice care să conducă la creştere economică sustenabilă şi sprijină antreprenorii, recunoscându-le meritele.

CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizaţie care susţine şi promovează antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare şi cooperare atât pe plan intern cât şi internaţional.

CONAF a luat fiinţă ca urmare a necesităţii de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă şi echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci şi pentru întregul mediu de business. CONAF are în componenţa sa 30 sucursale, două federaţii, 12 patronate, 38 asociaţii şi peste 5.500 de companii, peste 245.000 de angajaţi.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Iranul anunţă redeschiderea spaţiului aerian, închis la 13 iunie în prima zi de război cu Israelul

California, afectată de ”Madre Fire”, cel mai mare incendiu din acest an. Sute de pompieri luptă împotriva incendiului, 200 de persoane vizate de ordine de evacuare, zeci de clădiri ameninţate de flăcări. 143 km² devastaţi în 24 de ore, anunţă CalFire