Compania Real Consulting, listată la Bursa din Atena, a anunțat în urmă cu câteva zile achiziționarea a 95% din compania românească Smart UX Development S.R.L., pentru un preț de 2,736 milioane de euro și extinderea dinamică, în același timp, a activității sale în sectorul utilităților, semnând un acord Put/Call Option pentru achiziționarea restului de 5%. Noua filială, cu sediul în București, este specializată în furnizarea de consultanță de înaltă calitate și servicii de implementare SAP S/4HANA Utilities, adaptate nevoilor companiilor de Energie și Utilități, conform unor informaţii transmise de Real Consulting, iar activele companiei includ proiecte semnificative pentru companii de top din sector, ceea ce evidențiază potențialul său în transformarea digitală a operaţiunilor critice.
Pe lângă extinderea geografică evidentă a prezenței sale pe piețele internaționale și dobândirea accesului la resurse umane specializate odată cu „lovitura” dată în România, grupul grecesc își consolidează și portofoliul tehnologic.
Reamintim că SAP S/4HANA Utilities este soluția verticală specializată a SAP pentru companiile de energie, gaze și apă.
Perspective importante
În ultimul timp, dintre companiile IT grecești care sunt lideri în sectorul business software și sunt orientate geografic, printre altele, spre zona România și Balcani, s-au remarcat SoftOne și Entersoft, care în rapoartele lor financiare pentru rezultatele exerciţiului financiar 2024, au menționat aceste piețe ca parte a perspectivelor lor legate de o „nouă eră” (întrucât cele două se îndreaptă spre o fuziune totală).
„Noua organizație își propune să crească valoarea pentru toate părțile interesate, inclusiv angajați, parteneri și clienți, atât pe piața internă, cât și în țările vecine din Europa de Sud-Est, cu accent deosebit pe Cipru, România și Bulgaria”, a fost unul dintre punctele comune ale comunicatelor transmise de companiile respective.
Se reamintește că cele două grupuri au realizat, încă dinainte de 2024, achiziții ale altor companii IT din România (QBS Retail & Logistics de către SoftOne, 75% din BIT Software de către Entersoft, care avea și o filială în această ţară) și, în general, au pariat întotdeauna pe oportunitățile prezentate de transformarea digitală a economiei locale.
În lunga sa serie de achiziții, Epsilon Net, unul dintre liderii în domeniul software-ului de business, a făcut o mișcare similară de a achiziționa un pachet majoritar într-o altă companie, 80% din Orosimo Informatics S.A., în 2023, cu activitate atât în Grecia, cât și în Balcani, dar cu accent pe piața românească, conform comunicatului de la acea vreme, iar obiectivul principal este contractarea și implementarea unor proiecte complexe ERP, CRM, Supply Chain Management (SCM).
Uni Systems, cea mai mare companie IT strict grecească și membră a grupului Quest, deține și ea o filială în România, având chiar cea mai mare vechime. Cu aproximativ 50% din cifra de afaceri anuală provenind constant din străinătate, Uni Systems a adăugat recent o altă filială proprie la „grupul său” (cea din Cipru, după cele din Spania, Italia, Luxemburg, Belgia, România). Piața românească, însă a fost întotdeauna o „piesă” importantă în planurile Uni Systems de a se extinde în străinătate. Dacă privim în urmă, compania greacă a realizat încă din 2018 transformarea centrului de contact Orange România, unul dintre cele mai mari din țară, liderul, așa cum a fost caracterizat într-un comunicat de la vremea respectivă, al pieței de telefonie mobilă din România.
În ultimii doi ani, cel puțin, grupurile IT grecești care au direcționat către România o parte semnificativă a investițiilor lor (și continuă să facă acest lucru) au subliniat că nevoile afacerilor la nivel de software amintesc destul de mult de Grecia și, în ciuda concurenței din partea „jucătorilor” locali, piața prezintă încă multe oportunități. „România și Bulgaria au un potențial enorm și, într-adevăr, cu cât ne concentrăm mai mult acolo, cu atât vom beneficia mai mult”, a fost declaraţia unui director executiv de rang înalt.
Acestea sunt doar câteva exemple ilustrative care oferă însă o imagine de ansamblu. Evident, cele menționate anterior nu sunt singurele companii grecești de tehnologie care vizează piața românească sau balcanică.
Cifra de afaceri și ratele de creștere
Conform datelor disponibile din diverse studii, se estimează că piața de software din România va continua să crească semnificativ în următorii ani. Aceleași previziuni vorbesc despre venituri de 412,11 milioane de dolari în 2025 (sursa: Statista), iar Enterprise Software este domeniul dominant, înregistrând un volum de 172,34 milioane de dolari în anul fiscal curent.
În plus, ratele de creștere ale pieței de software din țară sunt estimate la o medie de 4,34% între 2025 și 2030, ceea ce va duce la o cifră de afaceri de 509,74 milioane de dolari până atunci.
Alte studii vorbesc despre o piață IT și mai mare – din punct de vedere al veniturilor cumulate – în România, de 1,6 miliarde de euro în 2023, cu perspectiva de a creşte la 2,4 miliarde de euro în 2028 (cu o creștere anuală de 6,4%), dar probabil includ și proiecte digitale de ultimă generație.
Prin urmare, indiferent de datele adoptate, marjele de creștere a acestei pieţe rămân ridicate. De asemenea, se subliniază faptul că piața de software din România are caracteristici unice, de aici şi potențialul de creștere pe măsură, ceea ce o transformă într-o destinație atractivă atât pentru jucătorii interni, cât și pentru cei internaționali.
România, conform acelorași surse, a devenit un centru important pentru dezvoltarea de software, atrăgând companii de tehnologie globale cu forța sa de muncă extrem de specializată și costurile competitive.