În ceea ce privește repartiția geografică a vizitatorilor, cele mai multe sosiri au fost înregistrate în:
București – aproximativ 2 milioane de turiști
Constanța – 1,7 milioane de turiști
Brașov – 1,5 milioane de turiști
Aceste cifre confirmă faptul că Bucureștiul rămâne cea mai vizitată destinație urbană din România, în timp ce litoralul românesc și zona montană din Brașov atrag în continuare un număr mare de vizitatori, scrie HotNews.ro.
Potrivit INS, cei mai mulți turiști străini care au vizitat România în 2024 provin din:
Germania – 240,4 mii persoane
Italia – 213,5 mii persoane
Israel – 151,5 mii persoane
Acești turiști au ales România pentru atracțiile sale culturale, naturale și istorice, dar și pentru destinațiile balneare și gastronomia locală.
Potrivit World Travel & Tourism Council (WTTC), anul 2024 a fost unul record pentru turism la nivel global. Organizația precizează că 142 dintre cele 185 de națiuni analizate au depășit recordurile naționale în ceea ce privește numărul de vizitatori. Cele mai vizitate țări în 2024 au fost:
Franța – 89,4 milioane de sosiri
Spania – 83,7 milioane de sosiri
Statele Unite ale Americii – 79,3 milioane de sosiri
China – 65,7 milioane de sosiri
Italia – 64,5 milioane de sosiri
Turcia – 51,2 milioane de sosiri
Mexic – 45 de milioane de sosiri
Thailanda – 39,8 milioane de sosiri
Germania – 39,6 milioane de sosiri
Marea Britanie – 39,4 milioane de sosiri
Aceste cifre reflectă preferințele globale pentru destinațiile cu atracții culturale, istorice și naturale, precum și cele care oferă experiențe turistice unice.
Cu 14,2 milioane de sosiri înregistrate în 2024, România continuă să își consolideze poziția ca destinație turistică emergentă în Europa de Est. Deși încă departe de cifrele înregistrate de țările din top 10 mondial, România dispune de un potențial considerabil, atât prin turismul cultural și istoric, cât și prin destinațiile naturale precum Delta Dunării, Munții Carpați și litoralul Mării Negre.