Cea de-a 19-a ediţie jazzahead! şi-a deschis porţile, la Bremen, Germania, unde România este prezentă cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, pentru a treia oară consecutiv, anul acesta derulându-se sub sloganul #jazzmeon.
Desfăşurat între 24 şi 26 aprilie, jazzahead! este cunoscut drept unul dintre cele mai importante târguri internaţionale dedicate profesioniştilor şi artiştilor din lumea jazz-ului, cu o tradiţie semnificativă în facilitarea colaborărilor şi legăturilor între instituţii, organizaţii şi actori individuali din industrie. Ediţia de anul acesta se bucură de prezenţa a nu mai puţin de 3000 de participanţi, din 60 de ţări, reuniţi sub umbrela sloganului RECONNECT. Organizatorii îşi propun în acest an ca, dincolo de subiectele recurente, aşa cum sunt durabilitate, educaţie, dezvoltare, export şi schimburi, să aducă în prim-plan şi drepturile şi accesul la finanţări pentru artişti, dar şi provocările socio-politice.
Institutul Cultural Român promovează în standul său artişti, profesionişti şi organizaţii relevante din domeniu, care au răspuns invitaţiei de a participa şi au transmis materialele lor de promovare, alături de prezentarea activităţii artistice în domeniu. Standul României este, totodată, şi un spaţiu al întâlnirilor profesionale, urmărindu-se astfel punerea în valoarea a scenei de jazz româneşti, promovarea culturii româneşti şi realizarea de punţi între culturi.
Institutul Cultural Român a organizat prima participare cu stand propriu a României la jazzahead! Bremen în anul 2023, care s-a bucurat de un success binemeritat, ceea ce a determinat continuarea acestei iniţiative.
„Suntem la jazzahead! pentru a treia oară şi avem toate premizele să ne bucurăm de un succes şi mai mare faţă de ediţiile anterioare. Observ că, de la an la an, breasla de jazz din România vine cu încredere crescândă spre noi. Îmi doresc ca, după terminarea mandatului meu, acest demers să devină permanent şi recurent pentru echipa care va gestiona programele şi strategia Institutului Cultural Român”, a declarat vicepreşedintele ICR Attila Iuliu Weinberger, prezent în standul României.
În cadrul ediţiei 2025, printre cei care au trimis materialele de promovare, conform calendarului de înscriere, se află organizatori de festivaluri, alături de trupe şi solişti de jazz. Astfel, în standul ICR sunt promovate festivalurile Jazz in the Park, JazzX şi The Jazz Cave Festival, soliştii Sorina Enea, Petre Ionuţescu/Trompetre, Florin Pană, Liviu Negru, precum şi trupele Amphitrio, Bluemans, MINDTHEGAP Trio şi Răzvan Florescu Quartet.
Totodată, în standul românesc se regăsesc prezentări ale artistului Adrian Mihai Stoenescu şi ale Gărâna Jazz Festival şi ORA Jazz Festival care participă anul acesta la jazzahead.