România, Grecia și Bulgaria se revoltă pentru prețurile mari la energie. CE se face că lucrează. Țările din Vestul și Nordul Europei ne spun că e normal

Dimpotrivă, toți ceilalți miniștri și-au exprimat rezerve clare, şi chiar pe un ton mai vehement din partea ţărilor din nordul Europei, cum a fost cazul ministrului Energiei din Finlanda, care a încercat să minimizeze problema, spunând că şi în ţara lui preţurile au ajuns la un moment dat pentru doua zile la 3.000 de euro. Atât Bulgaria, cât și România au fost pe aceeaşi poziţie cu ministrul Skylakakis. De altfel, ministrul român a remarcat că în vară s-au înregistrat diferenţe de preţ de 600% între piaţa din România şi o altă piaţă aflată la mai puţin de 600 de kilometri de România.

Ministrul Mediului și Energiei din Grecia, Theodoros Skylakakis, a participat împreună cu ministrul adjunct al Mediului și Energiei, Alexandra Sdoukou, și consilierul șef pentru energie din cadrul cabinetului premierului, Nikos Tsafos, la Consiliul de Miniștri ai Energiei, desfășurat în data de 15 octombrie, în Luxemburg.

Concret, Consiliul Miniștrilor Energiei a purtat o discuție amplă cu privire la problema prețurilor ridicate la energie pe timpul verii în Europa de Sud-Est, o problemă ridicată de Grecia, Bulgaria și România printr-o scrisoare comună adresată de miniștrii Energiei din aceste ţări către Comisarul pentru Energie, Kadri Simson.

Toate statele membre au căzut de acord asupra necesității de a consolida interconexiunile în Europa, chiar dacă au admis că ar fi nevoie de mai mulţi ani de efort pentru  finalizarea acestora.

Comisia Europeană, la rândul ei, a evidențiat necesitatea de a se lua măsuri imediate pentru creșterea transportului de energie electrică în regiunea Europei de Sud-Est printr-o utilizare optimă a infrastructurii existente, precum şi prin coordonarea altor procese (de exemplu, planificarea lucrărilor periodice de întreținere a infrastructurii), pentru a nu fi create condiții care să încurajeze creșterile de preț în perioadele de cerere excesivă.

Comisia Europeană şi-a exprimat voința de a lucra împreună cu cele trei state membre care au ridicat problema pentru a găsi modalități de reacție imediată în cazul în care astfel de evenimente extreme se repetă.

Grecia, împreună cu celelalte state membre, va continua, pe baza acestui efort inițiat de premierul grec Kyriakos Mitsotakis, printr-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, să insiste asupra unor inițiative de acest fel în beneficiul consumatorilor și al companiilor.

Ministrul grec al Energiei și Mediului, Theodoros Skylakakis, a subliniat necesitatea investițiilor în rețelele de energie electrică într-o măsură mai mare decât în prezent şi a caracterizat fenomenele din vara trecută drept „o imagine din viitor”: prețuri foarte mari la energie, volatilitate ridicată și deconectarea Europei de Sud-Est de restul Europei.

„Pe măsură ce sursele regenerabile de energie se dezvoltă, și se dezvoltă semnificativ – în Grecia sursele regenerabile au depășit 60% în mixul nostru energetic – acestea duc la o volatilitate ridicată a prețurilor. Iar volatilitatea pe care o avem până acum nu este nimic în comparație cu ceea ce vom avea în viitor dintr-un motiv simplu: când activele energetice în care investim acum se vor deprecia, iar acest lucru se va întâmpla în următorii 15 ani, atunci costul marginal al energiei electrice produse acestor investiții uriașe va fi aproape de zero. Vom avea un segment uriaş din infrastructura noastră care va intra pe piață cu costuri marginale zero”, a explicat el, subliniind că acest lucru va duce, pe de o parte, la o „volatilitate uriașă a prețurilor pe piață”,  și, pe de altă parte, va descuraja investițiile.

Totodată, ministrul grec a vorbit şi despre problema rețelelor, subliniind că „avem nevoie de investiții în rețele într-o măsură mai mare decât în prezent pe măsură ce creștem producția de energie electrică din surse regenerabile, în contextul decarbonizării, vom avea nevoie de rețele care sunt mult mai reziliente, care să conecteze piața europeană. Deoarece vom avea mai multă volatilitate a prețurilor și mai multă energie produsă în viitor, dacă nu am făcut investițiile potrivite în rețea, investițiile în surse regenerabile vor eșua din acest simplu motiv”, a spus el. Skylakakis și-a exprimat de asemenea acordul cu concluziile Raportului Draghi privind competitivitatea UE.

Cel mai mare producător de cipuri la comandă din lume se așteaptă la un profit record

Iohannis la Summitul UE-Consiliul de Cooperare al Golfului: România e interesată de o mai bună conectivitate a celor două regiuni