România, în topul țărilor „super îmbătrânite”. ONU: Peste 20% dintre cetăţeni au vârsta de peste 65 de ani

România urmează să fie inclusă anul acesta pe lista globală a țărilor cu populație „super-îmbătrânită”, conform Organizației Națiunilor Unite. Peste 20% din populația țării va avea peste 65 de ani, marcând o schimbare semnificativă cu implicații economice și sociale majore, potrivit datelor preluate de la United Nations de Romania Insider.

Declinul natalității și creșterea numărului de vârstnici sunt evidente, în special în zonele rurale. În multe comune, precum cele din județul Alba, persoanele de peste 65 de ani reprezintă aproape un sfert din populație. Această tendință afectează echilibrul dintre pensionari și salariați, raportul fiind de 8 la 10, conform datelor Institutului Național de Statistică.

România se află pe locul 42 în clasamentul mondial al țărilor cu populație îmbătrânită, condus de Monaco, unde 36% dintre locuitori au peste 65 de ani. La nivel național, peste 4,5 milioane de persoane sunt pensionari, dintre care 3,6 milioane beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, majoritatea fiind femei, potrivit Casei Naționale de Pensii.

Pe lângă România, și alte state precum Elveția, Coreea de Sud, Canada și Taiwan vor atinge statutul de țări „super-îmbătrânite” în 2025, semnalând o provocare globală în gestionarea resurselor economice și a sistemelor de protecție socială.

Cert este că România resimte din plin efectele exodului tinerilor la muncă în străinătate. Din 2023, numărul persoanelor de peste 65 de ani l-a depășit cu 27,5% pe cel al tinerilor, fenomen influențat de emigrare, scăderea natalității și schimbările sociale. Tinerii amână căsătoria și întemeierea unei familii, prioritizând stabilitatea financiară și cariera, tendință similară cu cea din statele occidentale.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Ion Țiriac vrea să construiască un spital din banii proprii. Ce l-a înfuriat pe milionar

Alarmă la Palatul Buckingham: starea regelui Charles se agravează, iar prințul William ia o decizie importantă