RTX (Raytheon Technologies) a obținut un contract de 946 de milioane de dolari pentru a livra sisteme suplimentare de rachete Patriot României, pentru a consolida capacitățile de apărare aeriană ale țării, informează publicația The Defense Post. Acordul marchează al treilea ordin de sisteme Patriot din București, după achiziții anterioare în 2017 și 2020.
Cel mai recent acord acoperă furnizarea de unități Patriot, care includ radare avansate, stații de control și rachete interceptoare. Într-o declarație trimisă către The Defense Post, vicepreședintele RTX pentru Global Patriot, Pete Bata, a subliniat că noul contract va permite României să-și protejeze mai bine cetățenii și infrastructura critică pe fondul amenințărilor tot mai mari din regiune, adică a războiului din Ucraina. El a descris investiția continuă a României în sistemul Patriot ca fiind o „dovadă a dedicării națiunii pentru asigurarea securității colective, descurajării și stabilității în întreaga Europă. [RTX] se angajează să ofere României capabilități avansate integrate de apărare aeriană și antirachetă”, a adăugat el. RTX a declarat că va colabora cu companiile locale de apărare pentru a asigura un lanț de aprovizionare fără întreruperi pentru sistemul Patriot pentru România.
România a donat Ucrainei un sistem Patrot în baza unei legi promulgate de preşedintele Klaus Iohannis în septembrie
Aceeaşi lege prevede că se abilitează Guvernul României să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance – (LOA) specifice Programului Foreign Military Sales – (FMS) pentru achiziţionarea, a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special.
Sumele necesare achitării taxelor şi comisioanelor aferente reconstituirii capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol vor fi asigurate din bugetul Ministerului Apărării Naţionale, scrie News.ro.