„Ministerul Afacerilor Externe precizează că are în atenție situația unui cetățean român care a fost inițial reținut în regiunea Abhazia în urmă cu patru luni și ulterior a fost transferat la Soci, Federația Rusă, fiind deja efectuate demersurile de acordare a protecției și asistenței consulare pe lângă autoritățile centrale și locale, în conformitate cu normele internaționale în materie.
În continuarea informațiilor comunicate anterior de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE), cu privire la reținerea unui cetățean român în regiunea Abhazia (https://www.mae.ro/node/66113, https://www.mae.ro/node/66114), MAE precizează că a continuat demersurile pe lângă autoritățile din Georgia și Federația Rusă pentru a putea acorda asistența consulară necesară și pentru a se asigura că sunt respectate drepturile persoanelor aflate în astfel de situații, conform dreptului internațional în materie.
În conformitate cu principalele instrumente internaționale în domeniu, fiecare persoană supusă unor măsuri privative de libertate beneficiază de prezumpția de nevinovăție, are dreptul de a i se aduce la cunoștință faptele de care este acuzată într-o perioadă de timp rezonabilă și într-o limbă pe care o înțelege, beneficiază de drepturi procesuale, precum dreptul la un apărător, ce trebuie garantate de autoritățile publice .
De asemenea, reprezentanții MAE sunt în legătură cu familia cetățeanului român.
MAE continuă să monitorizeze cu atenție situația.
Totodată, MAE folosește acest prilej pentru a recomanda că tratarea în spaţiul public a subiectului să țină cont de Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), pentru a nu leza drepturile cetățeanului român și ale familiei sale.
MAE reamintește, totodată că este în vigoare o alertă de călătorie pentru Georgia, cu accent pe situația regiunii Abhazia, disponibilă la https://www.mae.ro/travel-alerts/2916”, a transmis MAE.
Cazul bărbatului
Când a fost întrebat cu cine a fost în contact, deținutul a răspuns în limba engleză: „Numele lui este Vladimir, este un ofițer superior de informații din Ucraina”.
„Am văzut un echipaj de apărare aeriană pe drumul de la Soci la Adler, pe partea dreaptă a drumului. Mi-am amintit intersecția unde se afla. Mai târziu am găsit acest loc pe hartă și i-am trimis această informație”, a declarat deținutul în timpul interogatoriului.
Departamentul de Investigații al Serviciului Federal de Securitate pentru Krasnodar Krai a deschis un dosar penal împotriva sa în temeiul articolului 276 din Codul penal al Federației Ruse (spionaj).