Românii ar putea rămâne fără joburile sezoniere din Germania. Ce se întâmplă cu recolta de căpșuni și sparanghel

#image_title

Datele preliminare publicate de Oficiul Federal de Statistică arată că în 2025 s-au recoltat doar 75.500 de tone de căpșuni în câmp deschis, acesta fiind cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani și cu 4% mai puțin decât în 2024. La sparanghel, producția a fost de 98.900 de tone.

Pentru fermieri, salariile plătite muncitorilor sezonieri sunt cea mai mare provocare. Aproximativ 250.000 de persoane culeg anual doar sparanghelul în Germania, iar românii reprezintă o proporție semnificativă dintre aceștia. Mulți ajung să câștige chiar și 2.000 de euro net pe lună, o sumă care, pentru standardele românești, înseamnă un trai mai bun.

content-image

Karsten Schmal, președintele Asociației Fermierilor din Hessa, atrage atenția că presiunile financiare devin imposibil de susținut: „În cele din urmă, suntem cu toții oameni de afaceri. Dacă riscul devine prea mare, oamenii încetează să mai cultive aceste produse”.

Căpșunile și sparanghelul se transformă rapid în produse de lux. Anul acesta, sparanghelul alb german costă consumatorii în medie 9,63 euro pe kilogram, în creștere cu 4% față de anul trecut.

Căpșunile au costat în medie 6,86 euro pe kilogram între mai și mijlocul lunii iulie, aproape neschimbate față de 2024, dar în creștere cu 70% față de 2015.

content-image

În ciuda costurilor, cererea pentru aceste delicatese rămâne mare. Sparanghelul este deosebit de iubit de germani.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Dubla Universitatea Craiova – FK Sarajevo, din preliminariile Conference League, arbitrată de ucraineni şi kazahi

Austeritatea tip Bolojan nu ține în instanță: Primăria Oradea, obligată să plătească drepturile refuzate când actualul premier era primar