Romsilva a alocat în acest an aproape 300 de milioane de lei pentru împădurirea şi regenerarea fondului forestier de stat

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a alocat în acest an aproape 300 de milioane de lei pentru împădurirea şi regenerarea unei suprafeţe de 12.047 hectare fond forestier aflat în proprietatea publică a statului, conform datelor anunţate de reprezentanţii Romsilva.

„Programul anual de regenerare a fondului forestier proprietatea publică a statului, administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, a prevăzut regenerarea a 12.047 hectare fond forestier, din care 8.158 prin regenerări naturale şi 3.889 prin lucrări de împăduriri. Totodată, au fost prevăzute lucrări de completări în plantaţii pe 2.381 hectare şi lucrări de refacere a plantaţiilor afectate de calamităţi pe 726 hectare. Pentru lucrările menţionate mai sus a fost alocat un buget de 296 milioane lei din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor în 2024”, informează sursele citate.

Astfel, în campania de împăduriri de primăvară, Romsilva a regenerat 10.552 hectare fond forestier, cu 17% peste programul prevăzut. Din acestea, 7.462 hectare fond forestier proprietate publică a statului au fost regenerate natural şi alte 3.090 hectare prin lucrări de împăduriri, fiind plantaţi circa 22 milioane de puieţi forestieri.

De asemenea, în campania de împăduriri de primăvară, au fost realizate lucrări de completări pe 2.177 hectare şi lucrări de refacere a plantaţiilor calamitate pe alte 381 de hectare.

Potrivit RNP, campania de împăduriri de toamnă a debutat la jumătatea lunii noiembrie, şantierele de împăduriri fiind concentrate, în cea mai mare parte, în zone de câmpie din sudul ţării şi zone din lunca şi Delta Dunării. În campania de împăduriri de toamnă au fost prevăzute lucrări pentru regenerarea a 2.096 hectare, din care 1.212 hectare prin regenerări naturale şi 884 hectare prin lucrări de împăduriri, pentru care s-au folosit circa 3,5 milioane de puieţi forestieri. Nu în ultimul rând, au fost prevăzute lucrări completări curente pe 218 hectare fond forestier şi lucrări de refaceri a plantaţiilor pe alte 327 hectare.

„La finele celei de-a doua decade a lunii decembrie 2024, realizările în cadrul celor două campanii de împăduriri ale Regiei Naţionale a Păduruilor – Romsilva însumau o suprafaţă de 12.179 hectare regenerări total, din care: 8.498 hectare regenerări naturale şi 3.681 hectare regenerări artificiale, prin împăduriri. Totodată au fost realizate lucrări de consolidare a plantaţiilor instalate în anii anteriori pe 2.498 ha completări curente în plantaţii şi 532 ha lucrări de refacere a plantaţiilor afectate de calamităţi”, se arată în datele Romsilva.

În ultima perioada din acest an, au fost definitivate lucrările de regenerare din zonele de câmpie din sudul ţării şi în zonele din lunca şi Delta Dunării.

În ultimii cinci ani, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a regenerat 72.330 hectare fond forestier proprietatea publică a statului, din care 48.604 hectare prin regenerări naturale şi 23.726 hectare prin lucrări de împăduriri, pentru toate lucrările curente de regenerare, lucrări de împăduriri, refaceri şi completări, fiind utilizaţi circa 132 milioane de puieţi forestieri, produşi în pepinierele silvice proprii.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează circa 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Toate pădurile proprietatea publică a statului deţin certificarea managementului forestier în sisteme internaţionale.

Totodată, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naturale, cu o suprafaţă cumulată de peste 850.000 de hectare, precum şi 12 herghelii de stat. AGERPRES/(AS – autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Anda Badea)

Sursa: www.agerpres.ro

Ministerul de Interne: În ultimele 24 de ore au fost depistaţi la volan 27 de şoferi băuţi şi 9 sub influenţa drogurilor

Dolj: Zece persoane, printre care şase tineri între 13 şi 17 ani, au ajuns la spital după ce s-au rănit în urma folosirii articolelor pirotehnice