„Contururile victoriei noastre [în războiul cu Ucraina] sunt deja clar vizibile”, susţine Patruşev, adăugând că până la încheierea „operaţiunii speciale militare” -aşa cum numeşte Kremlinul invazia sa în Ucraina – mai sunt încă lupte de dat.
În acelaşi timp, consilierul lui Putin susţine că ar putea urma un conflict şi mai sângeros: „Umanitatea se confruntă cu o alegere: un nou masacru sângeros sau o ordine mondială justă”.
Patruşev consideră reformarea ONU drept o „consecinţă logică a procesului noii ordini mondiale”. „Consiliul de Securitate al organizaţiei poate fi schimbat ţinând cont de interesele întregii comunităţi mondiale”, afirmă el.
Dintre întrebările adresate de TASS lui Patruşev despre actualele discuţii cu SUA, jurnaliştii de la Aghentstvo o remarcă pe cea privind „porturile ucrainene”.
Vezi și: Zvonul care sperie Europa: Trump își pregătește retragerea din negocierile Rusia-Ucraina (FT)
Despre porturi
Conform unei versiuni care ar circula în spaţiul public, porturile Ucrainei ar face obiectul discuţiilor între Moscova şi Washington, spune jurnalistul de la TASS, întrebându-l pe Patruşev dacă Rusia „are revendicări” cu privire la „porturile ucrainene”.
Este o formulare stranie, scrie Aghentstvo. Deşi în februarie, după reluarea dialogului ruso-american, consilieri ai preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi-au exprimat îngrijorarea că Trump ar putea susţine pretenţiile lui Putin faţă de Odesa, această problemă nu a fost luată în considerare serios în cadrul convorbirilor cu privire la o soluţionare negociată a conflictului în Ucraina.
Iar la mijlocul lunii martie, surse ale ziarului Kommersant, după o întâlnire cu uşile închise între Putin şi oameni de afaceri ruşi, au pretins că, dacă Crimeea, Sevastopolul, regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie ar fi recunoscute ca aparţinând Rusiei, Moscova „nu ar revendica Odesa şi alte teritorii”.
În ce priveşte Odesa, Nikolai Patruşev a declarat pentru TASS că „în opinia sa, Odesa şi marea majoritate a locuitorilor săi nu au nimic în comun cu regimul de la Kiev”.
Potrivit lui, „locuitorii regiunilor Ucrainei, inclusiv cei ai zonelor de coastă de la Marea Neagră ar trebui să aibă posibilitatea de a-şi decide singuri viitorul”. „Aceştia nu vor să se supună puterii nelegitime de la Kiev”, susţine Patruşev.
El a mai spus că Odesa a fost fondată de împărăteasa rusă Ecaterina a II-a cea Mare şi a fost fortăreaţa Rusiei la Marea Neagră timp de mai bine de două secole.
Negocieri dure
Interviul lui Patruşev intervine în contextul declaraţiilor Casei Albe conform cărora SUA s-ar putea retrage din discuţiile cu privire la Ucraina dacă nu se înregistrează progrese în următoarele săptămâni, notează Aghentstvo. Duminică, secretarul de stat american Marco Rubio a declarat: „Avem o decizie importantă de luat săptămâna viitoare cu privire la continuarea sau nu a acestui proces”. Conform planului Casei Albe, părţile ar trebui să convină asupra unui armistiţiu permanent, după care ar trebui să treacă la negocieri bilaterale.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a anunţat luni condiţiile Rusiei pentru negocierile de pace, care contrazic planul lui Donald Trump.
Cererile Kremlinului vizează recunoaşterea internaţională a tuturor regiunilor ucrainene anexate de Rusia şi „demilitarizarea” Ucrainei, notează Aghentstvo, platformă media a cunoscutului jurnalist de investigaţie rus Roman Badanin, care a trebuit să fugă în Occident în 2021 după ce a fost clasificat drept „agent străin”, intrând în vizorul FSB.