Rusia – Două artiste condamnate la şase ani de închisoare pentru o piesă de teatru care denunţă jihadismul

Două renumite artiste, Evgenia Berkovich şi Svetlana Petriichuk, au fost condamnate luni la şase ani de închisoare pentru o piesă de teatru, ilustrând încă o dată climatul de represiune din Rusia, scrie AFP.

Regizoarea Evgenia Berkovich, în vârstă de 39 de ani, şi dramaturga Svetlana Petriichuk, în vârstă de 44 de ani, cunoscute în lumea teatrală rusă şi aflate în închisoare din mai 2023, au fost acuzate de „apologie a terorismului” pentru o piesă pusă în scenă în 2020.

Piesa, „Finist, şoimul clar”, spune povestea unor rusoaice care sunt recrutate pe internet de islamiştii din Siria şi pornesc să li se alăture şi să se căsătorească cu ei.

Cele două femei şi-au susţinut întotdeauna nevinovăţia.

„În această piesă, nu există nicio justificare pentru terorism”, a declarat Svetlana Petritchuk în faţa instanţei în luna mai, susţinând că scopul a fost, dimpotrivă, „să atragă atenţia şi să facă lumină asupra acestei probleme”.

„Astăzi a avut loc un proces ilegal şi nedrept, în care judecătorul şi-a câştigat reputaţia de erou. Aceste femei sunt absolut nevinovate”, a declarat Ksenia Karpinskaia, avocata lui Berkovich, la ieşirea din tribunal. Ea a fost aplaudată de cei care au venit să le susţină pe cele două femei.

Avocata s-a prezentat la tribunal îmbrăcată în negru: nu existau dubii că cea pe care o reprezintă va fi condamnată, în contextul represiunii totale din Rusia.

Chiar înainte de anunţarea verdictului, Evghenia Berkovich, purtând o cămaşă albă, a apărut zâmbind în cuşca de sticlă rezervată inculpaţilor, încercând să facă semnul victoriei cu mâinile încătuşate. 

Câteva zeci de persoane se adunaseră în faţa tribunalului pentru a aştepta verdictul.

Mulţi se cunoşteau între ei şi s-au îmbrăţişat. Printre aceştia s-a numărat redactorul-şef al Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, co-câştigător al Premiului Nobel pentru Pace 2021, acum având infama etichetă de „agent al străinilor”.

Înainte de arestarea sa, Evghenia Berkovich se pronunţase public împotriva ofensivei din Ucraina. Mulţi au legat arestarea sa de această poziţie.

Acesta a fost cazul Human Rights Watch, care a denunţat „acuzaţii total absurde, în contextul unui proces nedrept care constituie represalii flagrante” împotriva lui Berkovich pentru criticile sale la adresa ofensivei ruse în Ucraina.

La jumătatea lunii iunie, instanţa a dispus ca procesul, care a început la 20 mai, să continue cu uşile închise. Acuzarea a susţinut că martorii au primit comentarii ameninţătoare pe reţelele de socializare.

Inculpaţii şi avocaţii lor s-au opus fără succes ca procedurile să fie închise publicului.

Spectacolul „Finist, le clair faucon” a fost lansat cu succes de critică şi de public. În 2022, a fost distins cu două „Măşti de aur”, cel mai prestigios premiu din teatrul rus.

Regizorul rus Kirill Serebrennikov, care a fost profesorul Evgheniei Berkovich şi care trăieşte în principal în exil în Germania, le-a susţinut public în mai multe rânduri pe cele două artiste şi a cerut eliberarea lor, în special la cel mai recent Festival de Film de la Cannes.

De la începutul asaltului asupra Ucrainei în februarie 2022, toate vocile disidente au fost reprimate. Epurarea a afectat, de asemenea, cercurile culturale, care au fost forţate să accepte discursul patriotic şi militarist al Kremlinului.

Teatrul istoric Coliseum din Oldham a fost salvat de la închidere

Sindicaliştii reclamă inechităţi în noua lege a pensiilor şi acuză că s-au eliminat condiţiile speciale pentru o parte dintre silvicultori / Ar fi afectaţi 20.000 de salariaţi