Rusia efectuează, în nici o lună, al doilea exerciţiu cu lansatoare mobile de rachete nucleare

Forţele ruse efectuează exerciţii care implică lansatoare mobile de rachete nucleare Iars, a relatat marţi presa rusă, în ceea ce ar fi al doilea astfel de exerciţiu în mai puţin de o lună, scrie Reuters.

Echipajele lansatoarelor de rachete din bazinul râului Volga, la aproximativ 700 de kilometri est de Moscova, urmau să se deplaseze pe o distanţă de peste 100 de kilometri şi să exerseze camuflarea şi desfăşurarea, a relatat agenţia de presă Interfax.

Exerciţiile urmează unor exerciţii similare desfăşurate la începutul lunii iulie în cel puţin două regiuni diferite şi au loc la mai puţin de două luni după ce Rusia a organizat exerciţii de desfăşurare de arme nucleare tactice alături de aliatul Belarus.

Potrivit Kommersant, sistemele, echipate cu rachete cu focoase multiple, pot lovi ţinte la o distanţă de 11.000 km. De asemenea, sistemele pot fi montate pe camioane de transport sau desfăşurate în silozuri.

De la lansarea invaziei din Ucraina, în februarie 2022, Rusia a efectuat numeroase exerciţii militare pe cont propriu sau cu alte ţări, inclusiv cu China şi Africa de Sud. De asemenea, a intensificat antrenamentele militare cu Belarusul, care se învecinează atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina, efectuând o serie de exerciţii cuprinzătoare, în timp ce propagandiştii Kremlinului proferează periodic ameninţări nucleare la adresa Occidentului.

Pianista Lilya Zilberstein va susţine în toamnă un recital de pian la Ateneul Român din Bucureşti

Televiziunea Română va transmite în direct, în perioada 26 iulie – 11 august, 280 de ore de la Jocurile Olimpice de vară Paris 2024