Rusia îl ‘demască’ pe Trump: ‘A promis că va rezolva criza ucraineană peste noapte. Nu se va întâmpla niciodată!’

Donald Trump a criticat în mod repetat amploarea ajutorului occidental pentru Ucraina și a promis că va pune capăt rapid conflictului, fără a explica cum.

Victoria sa la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie a stârnit îngrijorări la Kiev și în alte capitale europene cu privire la gradul de angajament viitor al SUA faţă de Ucraina.

„Dl Trump a promis că va rezolva criza ucraineană peste noapte. OK, lăsaţi-l să încerce. Dar suntem oameni realiști, desigur, înțelegem că acest lucru nu se va întâmpla niciodată”, a declarat Ghenadi Gatilov, ambasadorul Rusiei la sediul ONU de la Geneva.

„Dar dacă începe sau sugerează ceva pentru a începe procesul politic, aşa ceva va fi binevenit”.

Gatilov a indicat că realegerea lui Trump reprezintă o nouă posibilitate de dialog cu SUA, dar a fost sceptic cu privire la o resetare mai largă a relațiilor, menţinând astfel atitudindea precaută exprimată anterior de la Kremlin. „Elita politică din SUA, indiferent de schimbările politice interne, urmărește în mod constant o poziție de limitare a Moscovei și această orientare este profund înrădăcinată, din păcate, iar schimbarea administrației nu face nimic pentru a o modifica”, a spus el. „Singura schimbare care ar putea fi posibilă este dialogul între țările noastre, ceva care a lipsit în ultimii câțiva ani”, a adăugat diplomatul rus.

„Realitățile din teren”

El a adăugat că orice astfel de negocieri trebuie să se bazeze pe ceea ce a numit „realitățile de pe teren”, descriind Ucraina ca fiind în dificultate după conflictul care durează de mai bine de doi ani.

Ce se întâmplă pe câmpul de luptă

Forțele ruseşti avansează în cel mai rapid ritm din ultimul cel puțin un an în Ucraina și controlează acum aproximativ o cincime din țară. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mod repetat că pacea nu poate fi încheiată până când toate forțele ruseşti nu vor fi expulzate și întreg teritoriul ocupat de Rusia, inclusiv Crimeea, nu va fi returnat.

În „Planul de victorie” pe care l-a conturat luna trecută sunt menţinute aceste condiţii și se face referire şi la invitarea Ucrainei de a adera la NATO, evoluţie denunțată de mult de autorităţile din Rusia.

Zelenski le-a spus liderilor europeni reuniţi la Budapesta săptămâna trecută că orice concesii făcute Rusiei ar fi „inacceptabile pentru Ucraina și sinucigașe pentru toată Europa”.

VIDEO Ciolacu: Putem face pasul final spre majorarea salariului minim la 4.050 lei de la 1 ianuarie

Cine este cel pe care Elena Lasconi îl acuză de presiuni ca ea să se retragă din cursa prezidenţială. Lasconi: Acest individ nu-şi ţine gura, s-a lăudat că el o să fie cel care mă va scoate pe mine din această cursă