Rusia își arată slăbiciunile la summitul BRICS: Veniţi cu bani gheaţă

Rusia primeşte de marţi până joi aproximativ 20 de lideri la Kazan, pe Volga, la un summit al acestui bloc diplomatic format iniţial de Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud şi căruia i s-au alăturat în acest an patru ţări (Etiopia, Iran, Egipt şi Emiratele Arabe Unite).

Într-un moment în care este vizată de sancţiuni internaţionale severe, Rusia intenţionează să demonstreze săptămâna aceasta la Kazan eşecul politicii de izolare şi de sancţiuni instituite de ţările occidentale ca represalii pentru invazia sa în Ucraina.

Însă pe site-ul summitului, organizatorii reamintesc vizitatorilor că nu vor putea să îşi utilizeze cardurile Mastercard sau Visa emise în afara Rusiei pentru a face plăţi sau retrageri în interiorul ţării. Cardurile Union Pay sunt valabile dar cu unele restricţii, au precizat organizatorii.

În schimb, Rusia i-a sfătuit pe participanţii la summit să vină de acasă cu dolari sau euro, adăugând că acestea sunt singurele valute care pot fi „schimbate liber pentru numerar în ruble la majoritatea băncilor din Rusia”. De asemenea, organizatorii summitului au sugerat participanţilor să facă rost de un card rusesc Mir şi le-au oferit instrucţiuni cu privire la modul cum poate fi obţinut un astfel de card bancar, inclusiv la aeroportul din Kazan, oraşul care va găzdui summitul BRICS.

Astfel de sugestii sunt o recunoaştere jenantă a oficialilor de la Kremlin, care au etichetat dolarii şi euro drept „monede toxice”, ca răspuns la sancţiunile impuse de SUA şi aliaţii din G7 pentru invazia rusească din Ucraina. Rusia s-a îndreptat spre monede mai „prietenoase” precum yuanul chinezesc, în încercarea de a atenua impactul economic al restricţiilor occidentale asupra schimburilor sale comerciale.

Sistemul de plăţi Mir era odată lăudat ca fiind alternativa rusească la Visa şi Mastercard însă aceste speranţe au fost spulberate după ce chiar şi unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei au refuzat aceste carduri, după ce au fost sancţionate de SUA.

Constituit iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ale căror nume au dat acronimul BRICS, acest grup s-a extins anul acesta cu încă patru membri, respectiv Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Iran. Recent şi-au exprimat public intenţia de adera la acest grup mai multe ţări, printre care se numără Turcia, Azerbaidjan sau Cuba, iar în total aproximativ 30 de state ar dori să se alăture grupului, potrivit mai multor oficiali.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Referendum în Republica Moldova – Ilan Șor amenință cu proteste

Legătura dintre defrișările din Pădurea Amazoniană și răspîndirea malariei – STUDIU