Premierul italian Giorgia Meloni a declarat marţi că Papa Leon al XIV-lea şi-a confirmat dorinţa de a găzdui negocierile în timpul unei convorbiri telefonice avute cu ea. Biroul de presă al Vaticanului a refuzat să facă alte comentarii.
Papa Leon, primul pontif născut în SUA, a declarat la scurt timp după alegerea sa, în această lună, că Vaticanul ar putea acţiona ca mediator în conflictele globale, fără a menţiona în mod specific Rusia şi Ucraina.
Proaspăt decorat, joi, de Vladimir Putin cu Ordinul Sfântului Apostol Andrei cel Dintâi Chemat, Serghei Lavrov a vorbit vineri la Academia Diplomatică din Moscova şi a minimalizat ideea ca Vaticanul să fie următorul loc de găzduire a negocierilor.
La rândul său, Kremlinul a declarat că nu există încă niciun acord cu privire la locul în care va avea loc o nouă rundă de discuţii.
„Mulţi oameni au fantezii despre când şi unde va avea loc (întâlnirea). Nu avem nicio idee în acest moment”, a declarat Lavrov. „Dar imaginaţi-vă Vaticanul ca loc pentru negocieri. Ar fi un pic neelegant pentru ţările ortodoxe să folosească o platformă catolică pentru a discuta probleme care privesc modul de eliminare a cauzelor profunde (ale conflictului)”, a spus şeful diplomaţiei ruse. „Cred că nu ar fi foarte confortabil pentru Vatican însuşi să găzduiască delegaţii din două ţări ortodoxe în aceste circumstanţe”, a adăugat Lavrov.
Negociatorii ucraineni şi ruşi au purtat primele discuţii directe din ultimii peste trei ani la începutul acestei luni la Istanbul.
Pe de altă parte, în intervenţia sa, Lavrov a reiterat o idee rusă anterioară, conform căreia ar fi bine ca în Ucraina să aibă loc alegeri prezidenţiale, astfel încât Moscova să poată semna un eventual acord de pace cu o persoană considerată legitimă.
Zelenski a respins ideea susţinută de Rusia că nu ar avea legitimitate ca fiind propagandă. Alegerile nu au fost organizate atunci când mandatul său de cinci ani a expirat, tehnic, în mai 2024, pentru că Ucraina a rămas – şi rămâne – sub incidenţa legii marţiale, care suspendă ciclul electoral normal. Zelenski şi Occidentul spun că este necesară suspendarea regulilor politice normale pe timp de război, iar Kremlinul, având în vedere sistemul său politic strâns controlat, nu este în măsură să critice normele democratice.