Rușii lovesc puternic la Herson – Zeci de mii de locuitori au rămar fără electricitate

„Rusia continuă să încalce acest acord”, a declarat ministrul, evocând fragilul compromis anunţat săptămâna trecută de către Washington după negocieri separate cu Kievul şi Moscova, care a invadat Ucraina în urmă cu trei ani.

„În această dimineaţa, un nou atac rus a avariat o instalaţie energetică din Herson, lăsând fără electricitate 45.000 de locuitori”, a continuat ministrul ucrainean în timpul unei conferinţe de presă alături de omologul său lituanian.

După mai multe zile de negocieri separate cu ucrainenii şi ruşii, SUA au difuzat săptămâna trecută două comunicate distincte, evocând un moratoriu asupra bombardamentelor împotriva instalaţiilor energetice ale celor două tabere.

Însă nu a fost evocată nicio dată precisă şi nicio condiţie, iar Rusia şi Ucraina se acuză de atunci reciproc pentru încălcarea acestui acord.

Marţi, Ministerul Apărării rus a afirmat din nou că forţele ucrainene au atacat o infrastructură energetică în regiunea de frontieră Belgorod.

Rusia, a cărei invazie în Ucraina a făcut sute de mii de morţi şi de răniţi, a provocat de asemenea distrugeri masive în ţara vecină, avariind puternic inclusiv reţeaua sa energetică.

Ca răspuns, Ucraina atacă în mod regulat cu drone structuri energetice pe teritoriul rus, cel mai adesea rafinării şi depozite de carburant, subliniind că acestea servesc la aprovizionarea armatei ruse.

Andrii Sibiha a mai declarat că Ucraina doreşte să ajungă la un acord asupra mineralelor „reciproc acceptabil” cu SUA, după critici ale unor media şi responsabili politici ucraineni care consideră cel mai recent proiect american ca fiind foarte defavorabil Kievului.

„Este foarte important să întărim prezenţa companiilor americane în Ucraina şi noi vom conlucra cu colegii americani pentru a ajunge la un text reciproc acceptabil”, a declarat ministrul ucrainean.

Kievul a primit săptămâna trecută o nouă versiune a acestui document care oferă SUA acces la resursele minerale ucrainene, semnarea unui prim acord-cadru în acest sens eşuând în februarie, în urma unor discuţii tensionate între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cel american Donald Trump la Casa Albă.

Administraţia americană vrea acum să ajungă la un nou acord, în schimbul sprijinului militar şi financiar deja furnizat Kievului pentru a face faţă invaziei ruse.

Duminică, Trump l-a avertizat pe Zelenski că va avea „mari probleme” în cazul în care va respinge acest text.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Incinerări în serie după cutremurul din Myanmar: în a doua zi, nu am avut decât morţi de transportat

Ultimele ore înainte de „Ziua Eliberării”. Consilierii lui Trump se gândesc la tarife de 20% în timp ce lumea aşteaptă cu nervozitate războiul comercial