Rwanda „salută” propunerea de summit african privind conflictul din RD Congo. Acuzată că susţine gruparea armată M23, Rwanda afirmă că a „pledat în mod constant pentru o soluţie politică”

Rwanda a salutat duminică apelurile pentru un summit al celor două grupuri regionale africane pentru a discuta despre escaladarea conflictului din RD Congo, relatează AFP.

Gruparea armată M23, despre care ONU şi mai multe naţiuni spun că este susţinută de Rwanda, a înregistrat progrese substanţiale în estul Republicii Democratice Congo, cucerind principalul oraş Goma şi promiţând să mărşăluiască spre capitală.

Aceasta este cea mai recentă escaladare într-o regiune bogată în minerale, afectată de decenii de lupte care implică zeci de grupuri armate, şi a zguduit continentul, blocurile regionale organizând reuniuni la nivel înalt de urgenţă din cauza tensiunilor tot mai mari.

Comunitatea de Dezvoltare Sud-Africană, formată din 16 ţări, a solicitat vineri organizarea unui summit cu Comunitatea Est-Africană, formată din opt ţări, pentru a „delibera cu privire la calea de urmat în ceea ce priveşte situaţia de securitate din RDC”.

Ministerul de Externe al Rwandei a declarat că „salută summitul comun propus”, adăugând într-un comunicat că a „pledat în mod constant pentru o soluţie politică la conflictul în curs”.

La sesiunea de urgenţă a SADC nu a participat preşedintele Rwandei, Paul Kagame – care nu este membru al blocului – dar liderul congolez Felix Tshisekedi a fost prezent virtual.

La începutul săptămânii, Kagame a participat la o sesiune de urgenţă a CAO, când preşedintele RD Congo era absent.

Reuniunea SADC a fost convocată după ce soldaţi din două state membre, Africa de Sud şi Malawi, au fost ucişi în luptele din preajma oraşului Goma. 

Unii făceau parte din SAMIDRC (Misiunea Comunităţii de Dezvoltare a Africii de Sud în Republica Democrată Congo).

În comunicatul de duminică, ministrul de externe al Rwandei a criticat prezenţa forţei în RD Congo, afirmând că aceasta „nu ar trebui să fie acolo, deoarece se adaugă la problemele care existau deja”.

Deşi Rwanda nu a recunoscut niciodată implicarea militară în sprijinirea grupării M23, un raport al experţilor Naţiunilor Unite din iulie anul trecut a afirmat că Rwanda are aproximativ 4 000 de soldaţi în estul RD Congo şi a acuzat Kigali că deţine un control „de facto” asupra grupării.

Rwanda susţine că RD Congo sprijină şi adăposteşte FDLR, o grupare armată creată de foşti lideri hutu care au masacrat tutsi în timpul genocidului din 1994 din Rwanda.

Intensificarea luptelor a provocat temeri legate de o criză umanitară.

Într-o regiune care găzduieşte deja sute de mii de persoane strămutate în interiorul ţării, luptele au forţat alte 500 000 de persoane să îşi părăsească locuinţele, conform ONU.

 

The New York Times: Elon Musk a primit acces la sistemul de plăţi al Trezoreriei SUA

Etichetarea caloriilor pe meniuri ar putea agrava tulburările de alimentaţie, susţine un studiu