Cei patru suspecţi, tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 29 de ani, sunt anchetaţi pentru „degradare de bunuri în grup organizat”, a transmis Parchetul din oraşul german Ulm, în landul Baden-Wurttemberg, unde au fost consemnate 123 de delicte de acest fel.
Potrivit DPA, cei patru suspecţi sunt din Germania, Bosnia-Herţegovina, România şi Serbia. AFP scrie tot despre patru suspecţi, dar menţionează şi un croat pe lângă cetăţenii din cele patru ţări.
Cum ar fi acționat
Aceştia ar fi astupat cu spumă poliureatică ţevile de eşapament ale unor vehicule, dar au fost eliberaţi, a declarat procurorul din Ulm, care a refuzat să comenteze vreo motivaţie a acestor fapte, ancheta fiind în desfăşurare.
În landul Brandenburg, poliţia a confirmat că investighează de la jumătatea lunii decembrie incidente similare care au vizat 43 de maşini parcate în apropierea primăriei din Schonefeld, o suburbie a Berlinului.
În plus, „autocolante cu conţinut politic au fost lipite pe geamurile din spate” ale acelor vehicule, a mai transmis poliţia. În fotografii publicate de săptămânalul Der Spiegel, pe aceste autocolante apare imaginea ministrului economiei, Robert Habeck, candidat al Verzilor pentru postul de cancelar, alături de sloganul „Fii mai verde!”.
Viber – canal de comunicare
În total, peste 270 de vehicule au fost astfel vandalizate în Germania, scrie aceeaşi publicaţie, potrivit căreia unul dintre suspecţi le-ar fi spus anchetatorilor că a fost abordat pe mesageria Viber de un rus care i-a promis câte o sută de euro pentru fiecare vehicul vandalizat. Der Spiegel mai susţine că surse de securitate vorbesc despre o campanie ţintită ce ar avea ca scop scăderea popularităţii Verzilor înaintea alegerilor anticipate din 23 februarie.
Totuşi, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne a declarat că nu are cunoştinţă de probe concrete asupra unei implicări a Rusiei în aceste incidente şi că investigaţia încă este în desfăşurare.
În guvernul condus de cancelarul social-democrat Olaf Scholz, miniştrii din partidul Verzilor, inclusiv şefa diplomaţiei, Annalena Baerbock, au susţinut cel mai vocal livrările de arme către Ucraina, contrar ideologiei tradiţional pacifiste a acestui partid.
Der Spiegel notează că Oficiul Federal pentru Protecția Constituției a avertizat deja cu privire la interferența altor țări în procesul electoral, iar contraspionajul german consideră că Rusia „este probabil cea mai interesată să influențeze alegerile în propriul interes”.