Salina Praid va găzdui la finalul lunii primul festival gastronomic subteran din România: Taste of Transylvania Underground

Salina Praid, una dintre cele mai mari saline din Europa, va găzdui în premieră naţională, în perioada 28-30 martie, Taste of Transylvania Underground, un eveniment gastronomic unic care promite să redefinească experienţele culinare prin conceptul de fun dining. Participanţii se vor bucura de degustări de vinuri şi meşteşuguri tradiţionale la 100 metri sub pământ. Taste of Transylvania Underground reuneşte elitele gastronomiei din România şi Ungaria,iar organizatorii estimează între 1.500 şi 2.500 de participanţi pe zi.

”În perioada 28-30 martie 2025, Salina Praid, una dintre cele mai mari şi spectaculoase saline din Europa, va găzdui în premieră naţională Taste of Transylvania Underground, un eveniment gastronomic unic care promite să redefinească experienţele culinare prin conceptul de ”fun dining”. Organizatorii, în colaborare cu Fundaţia Pro Economica, estimează între 1.500 şi 2.500 de participanţi pe zi, atraşi de un mix spectaculos de gastronomie de înaltă clasă şi divertisment”, anunţă organizatorii.

Festivalul reuneşte restaurante de top din România şi Ungaria, inclusiv locaţii premiate cu stele Michelin, precum Babel Budapest şi SALT Budapest. Meniurile speciale vor fi pregătite de chefi renumiţi de la restaurantele: Costes Downtown, Páva, NOUA + NOUA Bar, Soro Lume, Bistro de l’Arte, Voilá Bistro, Mosafir şi Cimbru. Atmosfera va fi întreţinută de o serie de artişti care vor performa în salină.

Participanţii se vor bucura de degustări de vinuri şi meşteşuguri tradiţionale la 100 metri sub pământ.

”În cadrul festivalului Taste of Transylvania Underground, participanţii vor avea ocazia să se bucure de o paletă largă de experienţe autentice într-un cadru inedit, menite să celebreze bogăţia gastronomică şi culturală a regiunii. Amatorii de vinuri vor putea explora selecţii rafinate oferite de producători locali, participând la sesiuni exclusive de wine pairing alături de preparate gourmet pregătite de chefi renumiţi, inclusiv cei distinşi cu stele Michelin”, adaugă ei.

Atmosfera va fi completată de ateliere dedicate meşteşugurilor tradiţionale transilvănene, unde vizitatorii vor putea descoperi secretele olăritului, ţesutului şi altor arte populare. În plus, standurile micilor producători vor oferi o varietate de delicii: brânzeturi maturate, afumături artizanale, deserturi tradiţionale şi alte specialităţi maghiare, ceangăieşti, româneşti şi secuieşti.

Cei care doresc o experienţă exclusivistă vor putea accesa zona VIP, amenajată la 3 metri înălţime, care are o vedere spectaculoasă asupra salinei. Aici, invitaţii vor avea un bar propriu şi servire personalizată, având posibilitatea să deguste meniuri speciale concepute de chefi de top. Această combinaţie între fine dining, tradiţie şi rafinament promite să transforme fiecare moment petrecut la festival într-o amintire de neuitat.

Festivalul Taste of Transylvania Underground oferă patru tipuri de bilete. Cei care aleg biletul Basic vor beneficia de acces general, participând la concerte, expoziţii şi activităţi diverse. Pentru gurmanzi, biletul Foodie adaugă cinci preparate la alegere, pregătite de chefi de renume. Experienţa exclusivistă este garantată de biletul Premium, care include nouă preparate la alegere şi acces pe terasa VIP situată la 3 metri înălţime, dotată cu bar propriu şi servire personalizată. Ziua de duminică aduce cel mai mare brunch din România, în format ”all you can eat”, cu bilete speciale pentru copii, oferind vizitatorilor posibilitatea de a explora fără limite oferta culinară a celor 12 restaurante participante.

Pentru copiii între 3 şi 14 ani intrarea este 50 de lei pentru vineri sau sâmbătă şi 100 de lei pentru duminică. Intrarea este gratuită pentru copiii sub vârsta de 3 ani. Biletele pot fi achiziţionate online pe site-ul oficial tasteoftransylvania.eu.

Atmosfera va fi întreţinută până la ora 2:00 dimineaţa de artiştii Gyárfás István Trió, DJ Dark, DJ BRNY, Jazzappella şi Freak Fusion Cabaret, alături de Corul Bărbătesc Secuiesc format din 100 de membri.

“Acest parteneriat are rolul de a pune în valoare bogăţia gastronomică a regiunii şi de a poziţiona Transilvania pe harta internaţională a destinaţiilor gourmet. Obiectivul nostru este transformarea acestui eveniment într-un reper anual, capabil să atragă turişti din întreaga lume şi să contribuie la dezvoltarea turismului gastronomic în România”,spune Monika Kozma, preşedintele fundaţiei Pro Economica.

Prin parteneriatul strategic cu Fundaţia Pro Economica, festivalul promovează produsele tradiţionale transilvănene şi susţine dezvoltarea unei pieţe locale sustenabile.

„Prin Taste of Transylvania Underground, ne propunem să demonstrăm că Transilvania poate deveni o destinaţie premium pentru iubitorii de gastronomie, îmbinând tradiţiile locale cu fine dining-ul de înaltă clasă. Nu este vorba doar despre a organiza un festival gastronomic, ci despre a crea un ecosistem care susţine economia locală şi valorile autentice ale regiunii”, a declarat Trucza Adorján, fondatorul festivalului.

Festivalul Taste of Transylvania a fost lansat în 2022.

ONU, ”şocată de atacurile israeliene” în Fâşia Gaza. Val de condamnări în regiune. Iranul denunţă un ”genocid” al palestinienilor şi o ”epurare” a Palestinei ocupate

Un convoi de barje a lovit o ambarcaţiune acostată la ieşirea de pe Canalul Mila 23 în Canalul Sulina/ Evenimentul a fost cauzat de vântul puternic/ Nu au fost persoane rănite şi nu sunt nici urme de poluare