Sâmbătă, la ora 07:00, se încheie campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. AEP le reaminteşte competitorilor electorali că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare şi să nu continue propaganda electorală

Sâmbătă, la ora 07:00, se încheie campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, în acest context, Autoritatea Electorală Permanentă reamintind competitorilor electorali că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare şi să nu continue propaganda electorală.

”Având în vedere că sâmbătă, 17 mai a.c., ora 07:00, se încheie campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) le reaminteşte competitorilor electorali că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare şi să nu continue propaganda electorală”, arată Autoritatea într-un comunicat.

Instituţia transmite că, potrivit Deciziei BEC nr. 54D/26.03.2025, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.

Prin continuarea propagandei electorale după momentul încheierii campaniei electorale se înţelege:

a) afişarea, lansarea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea şi/sau difuzarea de materiale publicitare politice (materiale de propagandă electorală) de orice tip care se referă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025;

b) difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate;

c) sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.

”După încheierea campaniei electorale, menţinerea conţinutului cu caracter electoral care a fost publicat pe durata campaniei electorale pe pagini de internet şi pe platforme online de socializare şi care rămân afişate pe respectivele pagini sau aplicaţii, fără a fi promovate, nu constituie acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, cu excepţia versiunii respectivului material care a fost redistribuită ulterior încheierii campaniei electorale”, subliniază AEP.

Autoritatea Electorală Permanentă precizează că în perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale şi până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală.

”Totodată, transmiterea către alegători a mesajelor de tip text sau audio-video prin care se urmăreşte influenţarea opţiunii privind exercitarea dreptului de vot reprezintă o acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea acesteia. De asemenea, este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense de orice fel pentru participarea la vot sau pentru manifestarea unei anumite opţiuni de vot”, arată AEP.

Informaţii suplimentare despre procesul electoral pot fi consultate pe pagina web a Autorităţii Electorale Permanente, www.roaep.ro, şi pe paginile de social media ale instituţiei.

AUR: Guvernarea PAS pregăteşte o fraudă masivă a votului în Basarabia

Rareş George Vidican va arbitra partida FCSB – Universitatea Craiova. După meci, echipa bucureşteană va sărbători câştigarea titlului