Rezerva Federală va decide miercuri dacă reduce ratele dobânzilor sau le menține neschimbate, în timp ce politicile comerciale ale lui Trump ajung la termen. Vineri este deadline-ul autoimpus de administrație pentru stabilirea tarifelor vamale pentru toți cei peste 200 de parteneri comerciali ai SUA.
Printre companiile care publică rezultate financiare se numără Microsoft, Meta, Amazon și Apple – rezultatele lor vor influența sentimentul pieței bursiere care a atins recent recorduri.
Încrederea consumatorilor a scăzut la cel mai mic nivel de la începutul pandemiei când Trump a impus tarife masive, iar consumatorii își exprimă îngrijorarea privind impactul asupra economiei și prețurilor, potrivit CNN.
PIB-ul a scăzut în primul trimestru pentru prima dată din 2022, iar economiștii se așteaptă la o îmbunătățire în trimestrul aprilie-iunie.
Pauza impusă de Trump asupra tarifelor mari din aprilie expiră pe 1 august. Casa Albă a anunțat acorduri preliminare cu mai multe țări, inclusiv un cadru cu UE duminică.
Trump a declarat că va trimite săptămâna aceasta scrisori către aproximativ 200 de țări, stabilind unilateral ratele tarifare. Analiștii avertizează că o rată efectivă de peste 20% pentru principalii parteneri ar putea declanșa o recesiune.
Tarifele actuale au majorat rata efectivă de la 2% la 18% – cea mai mare din 1934, costând gospodăria medie 2.400 de dolari pe an.
Între timp, secretarul Trezoreriei Scott Bessent se întâlnește luni și marți cu oficiali chinezi pentru finalizarea acordului, în timp ce o curte de apel va audia joi argumentele privind legalitatea tarifelor de urgență ale lui Trump.
Primul pachet de măsuri fiscale, asupra căruia premierul Ilie Bolojan a angajat răspunderea Guvernului în fața Parlamentului, va intra în vigoare în această săptămână, de la 1 august. Măsurile vor duce la o creștere bruscă a prețurilor în România pentru că va crește TVA-ul, vor crește accizele, dar și alte măsuri vor avea un efect în acest sens, informează Mediafax.
Continuarea AICI