Sărbătorile zilei din 17 octombrie – Sf. Proroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul

Sărbătorile zilei din 17 octombrie – Sf. Proroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul

Ortodoxe

Sf. Proroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul

Greco-catolice

Sf. pf. Osea; Sf. cuv. m. Andrei din Creta

Romano-catolice

Ss. Ignaţiu din Antiohia, ep. m.; Osea, profet

„Sfântul proroc Osea era fiul lui Veriin de la Valemot, din seminţia Isahar, bărbat temător de Dumnezeu”. (Vieţile Sfinţilor)

Prorocul Osea, unul dintre prorocii mici ai Vechiului Testament, a trăit o viaţă îndelungată, cu 822 de ani înainte de naşterea lui Hristos. Numele său se tâlcuieşte: mântuitor, păzitor sau umbritor.

„În acea vreme mulţi din poporul lui Israel, abătându-se de la Dumnezeu şi uitând facerile de bine şi minunile Lui, se închinau idolilor, iar el slujea lui Dumnezeu, Celui ce a făcut cerul şi pământul şi Care a scos pe părinţii lor din Egipt cu mâna tare; îi învăţa pe oamenii cei rătăciţi de la adevăr şi îi întorcea prin sfaturile sale cele înţelepte la strămoşeasca dreaptă credinţă. Umplându-se de Duh Sfânt, mult a proorocit pentru Israel şi pentru venirea lui Hristos şi învierea Sa, precum se vede în cartea lui”. (Vieţile Sfinţilor)

Cartea sa profetică însumează paisprezece capitole.

A murit la adânci bătrâneţi şi a fost îngropat cu pace în pământul său.

În secolul al VIII-lea, Biserica a fost greu tulburată de încercarea unor împăraţi de a înlătura cultul icoanelor, dezlănţuind persecuţii extrem de dure contra clericilor şi a credincioşilor care le venerau. Prigoana creştinilor dreptmăritori se numeşte iconoclasm (distrugerea icoanelor) sau iconomahie (luptă contra icoanelor).

Sfântul Andrei, aflând de persecuţia pornită împotriva creştinilor care apărau sfintele icoane, a părăsit mănăstirea sa şi, în timp ce împăratul se afla în zi de sărbătoare la Mănăstirea Mamant, a ieşit înaintea acestuia şi l-a mustrat pentru chinurile la care îi supunea pe creştini.

A fost întemniţat imediat şi a fost adus de două ori înaintea împăratului iconoclast, care a încercat prin tortură să îl facă să apostazieze de la dreapta credinţă.

Pentru apărarea adevărului, Sfântul Mucenic Andrei Criteanul a fost osândit la moarte şi, în timp ce era târât prin oraş până la locul primirii sentinţei, un eretic i-a tăiat picioarele cu o secure, iar Sfântul Cuvios Mucenic Andrei a murit pe loc. (surse: vol. „Vieţile Sfinţilor”; „Istoria Bisericească Universală”, vol. 1, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1987)

VIDEO Un nou scandal zguduie AUR: Un deputat susține că un loc pe lista la parlamentare costă 60.000 de euro

Gala Premiilor Participării Publice: asociaţii şi grupuri civice au fost premiate, miercuri, pentru iniţiativele lor