Sărbătorile zilei din 3 Iulie 2025 – Sf. Mc. Iachint; Sf. Ier. Anatolie, patriarhul Constantinopolului

#image_title

Sărbătorile zilei din 3 Iulie 2025 – Sf. Mc. Iachint; Sf. Ier. Anatolie, patriarhul Constantinopolului

Ortodoxe

Sf. Mc. Iachint; Sf. Ier. Anatolie, patriarhul Constantinopolului

Greco-catolice

Sf. m. Iacint; Sf. aep. Anatolie

Romano-catolice

Sf. Toma, ap.

Născut în Cezareea Capadociei, Sfântul Iachint a fost înalt demnitar al împăratului roman Traian (98-117), el ‘stătea totdeauna înaintea feței împăratului, fiind cu dregătoria postelnic’. (Viețile Sfinților)

Mai înainte de a fi denunțat Sfântul Iachint că este creștin, împăratul Traian (Marcus Ulpius Traianus) a dispus printr-un rescript să fie pedepsiți aceia dintre creștini care sunt dovediți, iar cei care tăgăduiesc că sunt creștini și aduc jertfe zeilor să fie iertați.

Sfântul Iachint a fost silit de împărat, care l-a chemat la masa sa, să guste din jertfele aduse idolilor. Pentru că nu a voit să facă aceasta, mărturisindu-l pe Hristos, tânărul Iachint a fost bătut și băgat în temniță, unde i s-a dat să mănânce numai din alimentele aduse ca jertfă idolilor.

Refuzând să guste din această hrană, Sfântul Iachint a rămas nemâncat timp de patruzeci de zile, dându-și sufletul după acest timp.

‘Slujitorii, intrând în temniță, au găsit pe sfântul mucenic sfârșit în Domnul, iar îngerii în chipul unor tineri prealuminoși, stând împrejurul trupului și ținând în mâini lumânări; astfel se umpluse temnița de nespusă lumină și de bună mireasmă. Slujitorii, fiind cuprinși de frică, au fugit din temniță și au spus acestea împăratului. Împăratul, umplându-se de rușine și de mânie, a trimis mai mulți slujitori ca să scoată afară din temniță trupul cel mort’. (Viețile Sfinților)

‘Mucenicul lui Hristos, Iachint, s-a sfârșit la Roma în trei zile ale lunii iulie, omorându-se cu foame și cu sete, dar fiind hrănit cu credința, cu rugăciunea și cu darul Sfântului Duh; stăpânind în acea vreme păgânul împărat Traian, iar peste noi împărățind Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia se cuvine slavă, împreună cu Tatăl și cu Sfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.’ (sursă: Viețile Sfinților – paginiortodoxe.tripod.com)

Sursa: www.stiripesurse.ro

Rechizitoriul care zguduie scena publică: Călin Georgescu, acuzat de creștere explozivă pe rețelele sociale, declarații elogioase, fapte penale

Codul secret din două litere care îți spune cât de toxice sunt recipientele de plastic folosite pentru mâncare