Sărbătorile zilei din 5 iulie 2025 – Sf. Cuv. Atanasie Atonitul; Sf. Cuv. Lampadie
Ortodoxe
Sf. Cuv. Atanasie Atonitul; Sf. Cuv. Lampadie
Greco-catolice
Sf. Marta, mama Sf. Simeon; Sf. Atanasie Atonitul; Sf. cuv. Lampadie Taumaturgul
Romano-catolice
Sf. Anton M. Zaccaria, pr.
S-a născut în Trapezunt, din părinți credincioși. Numele său din botez a fost Avramie. A rămas de prunc mic orfan și a fost crescut de o monahie de bun neam.
Sfântul Atanasie a ales viața monahală, intrând într-o obște de călugări. Mai târziu, părăsind mănăstirea, în căutarea unui loc mai însingurat, a ajuns la Muntele Athos.
La Athos, cu ajutorul împăratului Nichifor Foca, a început să construiască o mănăstire închinată Maicii Domnului, chilii și case pentru călugări.
Sfântul Atanasie a stabilit în mănăstire o rânduială de viață cenobitică (viață de obște), pe baza modelului oferit de vechile mănăstiri din Palestina.
A trecut la Domnul, împreună cu alți șase frați, fiind prinși sub dărâmături după prăbușirea unei construcții.
‘Astfel a fost sfârșitul Cuviosului Atanasie, care, deși s-ar părea cuiva că a fost necinstit pentru că nu a murit în pat, însă cinstită este înaintea Domnului moartea cuviosului; căci, pricinuitoare de cununa mucenicească s-a făcut’. (Viețile Sfinților)
La mormântul său multe minuni se săvârșeau: ‘pentru că se izgoneau duhurile cele necurate din oameni și se tămăduiau diferite feluri de boli ale celor ce veneau cu credință și se ungeau cu untdelemn din candela ce ardea la mormântul lui’.
* Sfântul Cuvios Lampadie de mic a trăit viața sihăstrească și ‘duhului supunându-și trupul, prin înfrânarea poftelor și prin dese rugăciuni, a strălucit ca soarele și a luminat pe cei ce erau întunecați cu demonice înșelăciuni. Și trăind, a făcut multe minuni, precum și după ce s-a mutat către Domnul’. (sursă: Viețile Sfinților – paginiortodoxe.tripod.com)