Sărbătorile zilei din 8 Aprilie 2025 – Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Ermis; Sf. Ier. Celestin, episcopul Romei
Ortodoxe
Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Ermis; Sf. Ier. Celestin, episcopul Romei
Greco-catolice
Sf. ap. Irodion, Agav, Ruf, Asincrit, Flegon şi Hermas; Sf. papă Celestin
Romano-catolice
Ss. Iulia Billiart, călug.; Dionisie, ep.
Sfântul Apostol Irodion era de neam din Tarsul Ciliciei, rudă a Sfântului Apostol Pavel.
Slujitor al Sfinţilor Apostoli în toate, Sfântul Irodion „a fost pus episcop de dânşii al Neopatarelor şi pe mulţi din elini i-a întors prin sfânta lui învăţătură la Hristos. Pentru acest lucru pizmuindu-l evreii, au năvălit asupra lui împreună cu slujitorii de idoli şi l-au muncit tare, căci unii îl băteau pe Sfântul Irodion, unii cu pietre îi sfărâmau gura, iar alţii cu lemne îl loveau peste cap. După aceea cu un cuţit a fost lovit, fiind ca şi mort scăldat în sânge. Socotind că a murit, l-au lăsat şi s-au dus, dar Sfântul Apostol, cu darul lui Dumnezeu rămânând viu, a propovăduit după aceea Cuvântul Domnului în Roma, împreună cu Sfântul Apostol Petru”. (Vieţile Sfinţilor)
Sfântul Apostol Pavel, scriind din Corint Epistola către romani, a pomenit despre Sfântul Irodion, care era pe atunci în Roma lângă Sfântul Petru, zicând: „Închinaţi-vă lui Irodion, ruda mea”.
Când Sfântul Petru a fost răstignit, atunci Sfântul Irodion, a fost ucis împreună cu Sfântul Olimp şi cu mulţime de credincioşi.
Sfântul Apostol Agav avea darul prorociei, cum arată cartea Faptele Apostolilor, cea de-a cincea carte a Noului Testament: „Şi rămânând noi acolo mai multe zile, a coborât din Iudeea un proroc cu numele Agav” (Fapte 21, 11).
Sfântul Apostol Ruf a fost episcop în oraşul Teba din Grecia, iar Sfântul Apostol Asincrit a fost episcop în Heraclea (Pont, Asia Mică). Sfinţii Apostoli Flegon şi Ermis au fost episcopi în Maraton (Grecia), respectiv Dalmaţia.
„Toţi aceşti apostoli din numărul celor 70 au propovăduit în lume bunavestire a lui Hristos, aducând pe cei necredincioşi la adevărata credinţă şi munciţi fiind în multe feluri de către iudei şi de elini, s-au sfârşit”. (Vieţile Sfinţilor)
* Sfântul Celestin a urmat papei Bonifaciu I (418-422), păstorind în timpul împăratului Teodosie cel Tânăr (408-450).
Acest sfânt ierarh a trimis patriarhului Chiril al Alexandriei, prin episcopii Arcadiu şi Project, o scrisoare care a fost citită la Sinodul al III-lea Ecumenic prin care cerea înlăturarea patriarhului Nestorie, dacă nu se leapădă în 10 zile de erezie.
La trecerea sa la cele veşnice, Sfântul Celestin a fost îngropat în cimitirul Priscilla din Roma. (surse: Vieţile Sfinţilor – paginiortodoxe.tripod.com; basilica.ro)