Şase unităţi de alimentaţie din Călăraşi, închise temporar de comisarii de la Protecţia Consumatorilor, după ce au fost găsite, între altele, produse expirate şi aparate frigorifice murdare/ Au fost date amenzi în valoare de 122.000 de lei – FOTO

Şase unităţi de alimentaţie din Călăraşi, printre care hala de lactate a unei pieţe, au fost închise temporar de comisarii de la Protecţia Consumatorilor, după ce au fost găsite mai multe nereguli, printre care produse expirate, aparate frigorifice neigienizate, cu strat de praf, exces de gheaţă, ustensile şi vase de bucătărie neprofesionale, aparate de aer condiţionat neigienizate, tavan cu pete de infiltraţie. Echipele de control au dat amenzi în valoare de 122.000 de lei.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au transmis, marţi, că echipe mixte de control ale Comisariatelor Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor Ilfov, Prahova şi Călăraşi au făcut verificări la operatori economici din judeţul Călăraşi.

În urma neregulilor constatate, au fost date 13 amenzi contravenţionale, în valoare de 122.000 de lei, patru avertismente şi au fost oprite definitiv de la comercializare produse alimentare neconforme, în valoare de peste 8.000 de lei.

FOTO: ANPC
FOTO: ANPC

De asemenea, a fost oprită temporar activitatea pentru şase locaţii verificate, până la remedierea deficienţelor. Este vorba de Sintax Catering SRL – ”Grătar la Nico”, Direcţia Municipală de Servicii Publice a Municipiului Călăraşi – hala de lactate, Piaţa Big, Petre & Ram SRL – fast-food, Ana 67 SRL – magazin de lactate; Daniel Filip Pesca SRL – magazin de peşte; Luca şi Anca SRL- magazin mixt.

Principalele abateri constatate au fost comercializarea unor produse alimentare fără a avea precizate pe etichete data durabilităţii minimale şi elementele de identificare-caracterizare, folosirea unor materii prime în afara datei durabilităţii minimale sau fără elemente de identificare înscrise pe etichete, folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu strat de praf, exces de gheaţă sau grad de uzură ridicat, utilizarea unor ustensile şi vase de bucătărie neprofesionale, cu grad de uzură avansat şi strat de grăsime arsă, lipsa indicării în lista meniu a ingredientelor cu potenţial alergen, a ingredientelor preparatelor, precum şi a valorii nutriţionale a acestora, nerespectarea vecinătăţilor în vitrina frigorifică.

FOTO: ANPC
FOTO: ANPC

Alte nereguli au fost utilizarea unor instrumente de măsură fără buletin de verificare metrologică valabilă la data controlului, comercializarea unor produse fără a avea afişat preţul de vânzare, condiţii igienico-sanitare improprii pentru funcţionare: paviment cu plăci de gresie spartă, chivete ruginite, murdare, aparate de aer condiţionat neigienizate, tavan cu pete de infiltraţie, mobilier depreciat, depozitarea unor produse alimentare direct pe paviment, nerespectarea condiţiilor prescrise şi declarate la comercializarea peştelui în magazin, folosirea, în magazin, a unui mobilier cu grad de uzură ridicat.

Totodată, echipele de control au descoperit că era folosit un autovehicul pentru transportul peştelui de la furnizor, cu paviment plin de lichid sangvinolent şi cu peşti depozitaţi pe jos, în habitaclu, şi că erau folosite coşuri de gunoi fără capac, cu resturi alimentare depozitate lângă acestea.

Bursa de Valori din Belgrad suspendă de la tranzacţionare acţiunile companiei sârbe de petrol şi gaze NIS, prezentă şi în România

Circulaţia tramvaielor pe linia 25, blocată mai mult de două ore, pe tronsonul Bd. Preciziei – Răzoare, din cauza unui călător căruia i s-a făcut rău în tramvai / Linia de navetă 625 va circula până la reglarea traficului