Scădere generalizată a principalelor burse europene, luni, ultima zi a lunii septembrie

Principalele burse europene au încheiat în scădere tranzacţiile de luni, ultima zi de tranzacţionare din luna septembrie, transmite CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în declin cu 0,95% şi aproape toate sectoarele şi bursele majore au fost în teritoriu negativ.

Acţiunile auto au condus pierderile, cu oscădere de 4%. Acţiunile companiilor de petrol şi gaze au fost singurele care au crescut, cu 0,24%.

Stoxx 600 a încheiat luna septembrie cu o pierdere de 0,33%, au arătat datele LSEG.

Acţiunile grupului auto Stellantis, listate la Milano, au scăzut cu 14,7% după ce producătorul auto şi-a redus previziunile anuale pentru 2024, pe fondul deteriorării ”dinamicii globale a industriei” şi al concurenţei din China.

Titlurile grupului Renault au închis luni în scădere cu 5,6%, în timp ce acţiunile Porsche au coborât cu 4% şi Volkswagen cu aproximativ 2%.

Acţiunile companiei britanice Rightmove au încheiat ziua în scădere cu 7,7% după ce firma imobiliară australiană REA Group, a lui Rupert Murdoch, a declarat că nu mai vrea să cumpere cel mai mare portal imobiliar din Marea Britanie. Rightmove a respins o a patra propunere de preluare din partea REA Group la începutul zilei, declarând că subevaluează compania.

Începutul slab al săptămânii pentru pieţele europene vine după ce indicele Stoxx 600 a închis vineri la un nou maxim record, deoarece acţiunile au primit un impuls din anunţul Chinei de săptămâna trecută, privind o serie de măsuri de stimulare care vizează susţinerea economiei.

Inflaţia germană încetineşte

În Europa, rata inflaţiei a Germaniei a încetinit la 1,8% în septembrie, potrivit datelor preliminare publicate luni, în scădere de la 2% în august. Citirea a fost prognozată să fie de 1,9%, potrivit unui sondaj al economiştilor intervievaţi de Reuters. Cifrele ar putea creşte şansele unei noi reduceri a ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană (BCE). Săptămâna trecută, datele preliminare au arătat că rata inflaţiei armonizate atât în ​​Franţa, cât şi în Spania a scăzut sub ţinta de 2% a BCE în septembrie.

Indicele german DAX a scăzut cu 0,76%, CAC 40, al bursei din Paris, cu 2%, iar FTSE 100, al bursei londoneze, cu 1,01%. Indicele italian FTSE MIB a coborât cu 1,73% şi IBEX 35, al bursei din Madrid, cu 0,76%.

 

Rafila: Numărul de persoane vaccinate antigripal în farmacii va creşte

Putin ordonă recrutarea a 133.000 de militari în cadrul recrutării de toamnă din Rusia