Scandal în Biserică! Ciprian Mega, prietenul lui Putin, îl acuză pe patriarhul Daniel, BOR îi răspunde ca ‘carte’ preotului caterisit

Este scandal în Biserica Ortodoxă Română, după ce preotul Ciprian Mega, prelatul care a mers direc la Putin, a fost caterisit. Fostul părinte a adus acuzații patriarhului daniel într-un material video, iar BOR i-a răspuns pe măsură.

Fostul preot Ciprian Mega i-a transmis public Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, un mesaj video, în care susține că a fost caterisit în baza unui dosar mincinos.

Ciprian Mega, caterisit și suspendat ca paroh, acuzat că ocupă ilegal Biserica parohială Sfântul Spiridon, a postat un mesaj video de aproape 30 de minute, pe canalul său de Youtube, intitulat „Prostia omenească – Poveste pentru Patriarhul Daniel”.

Mesajul este filmat în biserica Sf. Spiridon și spune că acuzațiile pentru care a fost scos din rândul preoțimii sunt false, că nu slujește intereselor Rusiei, că episcopul Sofronie comite abuzuri, dar și că nu va pleca din lăcașul de cult, așa cum i-a cerut oficial Episcopia Ortodoxă a Oradiei să facă.

În mesajul său, Ciprian Mega a menționat că știa din decembrie 2024, înainte de a fi demarată cercetarea disciplinară, că va fi caterisit, întrucât preotul Vasile Bota, fost vicar și „de ceva vreme sfetnicul episcopului Sofronie, la o petrecere, într-un moment de înălțare bahică, s-a lăudat că până la Paști voi fi caterisit”, potrivit eBihoreanul.

Ciprian Mega se referă și la vizita sa în Georgia, la Mitropolitul Isaia, chiar în ziua „conclavului eparhial” în care a fost caterisit, transmițând Patriarhului Daniel că ierarhul georgian este recunoscut în țara sa ca „un erou național pentru lupta dusă împotriva invadatorului”, adică a Rusiei, care a ocupat două regiuni din acea țară.

„Mitropolitul Isaia n-a părăsit regiunea Osetiei de Sud nici atunci când bombele rusești i-au distrus reședința. Nu a părăsit zona, ci a locuit acolo, în eparhia care i-a fost încredințată de Biserica Ortodoxă a Georgiei, și a locuit într-un container vreme de câțiva ani. Pe acest minunat om al lui Dumnezeu episcopul dumneavoastră Sofronie al Oradiei îl numește într-un comunicat oficial sprijinit direct de Federația Rusă”, spune Ciprian Mega, respingând ipotezele expuse de Episcopia Oradiei legate de posibila „influență externă” care ar putea „favoriza instalarea în Oradea a unei enclave religioase străine nelegitime”.

Legat de Rusia, Mega spune: „Preafericirea voastră cunoașteți foarte bine condițiile în care eu am fost invitat și am participat la festivalul de film de la Moscova în 2024. Acolo mi-am susținut creația artistică și ideile conforme conștiinței mele. Cunoașteți foarte bine că nu sunt de partea niciunei ideologii, că nu sunt de partea niciunei țări beligerante (…) Mă străduiesc să fiu un om liber care să-mi urmez conștiința într-o societate din ce în ce mai absurdă”.

Ciprian Mega îl anunță pe Patriarhul Daniel că atât el, cât și coslujitorul său, Cristian Hulber, nu se vor supune deciziilor „abuzive ale domnului Radu Drincec”, căci asta ar înseamna „să recunoaștem veridicitatea cuvintelor sale mincinoase”.

Ciprian Mega a fost reținut timp de 24 de ore, în luna februarie, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș, fiind suspectat de complicitate la distrugere prin incendierea intenționată a unui autoturism parcat pe marginea DN 76.

În patru ani, preotul cunoscut pentru filmul „21 de rubini” a fost în centrul mai multor controverse: și-a acuzat unii colegi din Episcopia Ortodoxă a Oradiei că au încurajat homosexualitatea și a fost acuzat la rândul său de legături dubioase cu Moscova.

A încercat să candideze și la alegerile prezidențiale din România, contrar interdicțiilor impuse de Biserica Ortodoxă Română cu privire la implicarea preoților în politică. Ulterior, și-a arătat sprijinul față de Călin Georgescu. Iar cel mai recent, a fost acuzat că și-ar fi înscenat incendierea autoturismului, pentru a se victimiza public.

Episcopia Oradiei l-a somat pe fostul preot Ciprian Mega să predea cheile și toate documentele parohiei până la data de 9 mai. Un alt preot, care a rămas să oficieze slujbe religioase alături de acesta, a fost suspendat de la slujire.

Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română şi aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancţiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanţele de judecată bisericeşti superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisirii fostului preot Ciprian-Romeo Mega.

„Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română şi aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancţiuni disciplinare, inclusiv caterisirea, nu se rezolvă prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanţele de judecată bisericeşti superioare statutare şi regulamentare (Consistoriul Mitropolitan şi Consistoriul Superior Bisericesc)”, a transmis Biroul de Presă al Patriarhiei Române, într-o precizare referitoare la disciplina canonică.

Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a ratificat, recent, hotărârea Consistoriului Eparhial de caterisire a fostului preot Ciprian-Romeo Mega, în urma finalizării procedurilor canonico-disciplinare, sancţiunea vizând „multiple şi grave abateri de ordin canonic, moral şi disciplinar, documentate şi evaluate conform procedurilor bisericeşti”.

„Hotărârea de caterisire a fostului preot Ciprian-Romeo Mega a avut la bază constatarea, cu deplină rigoare canonică şi procedurală, a săvârşirii, în formă repetată şi agravantă, a numeroase abateri, dintre care menţionăm: încălcarea Mărturisirii de la hirotonie şi a Actului de onestitate şi fidelitate faţă de Biserică; insulta, calomnia şi defăimarea autorităţii bisericeşti; săvârşirea de fapte contrare moralei creştine, ordinii publice şi bunei-cuviinţe; instigarea la atitudini şi fapte de dezbinare; provocarea de tulburări grave în rândul clericilor şi credincioşilor; neascultarea în formă continuată faţă de autorităţile bisericeşti; contrazicerea publică sistematică a poziţiilor oficiale ale Bisericii Ortodoxe Române; săvârşirea de slujbe în alte jurisdicţii bisericeşti fără binecuvântările canonic necesare. Toate aceste abateri – arhicunoscute în spaţiul public – au fost documentate cu probe temeinice în dosarul de cercetare disciplinară şi au fundamentat, în deplină conformitate cu Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române şi regulamentele bisericeşti, aplicarea sancţiunii maxime a caterisirii”, se arată în comunicatul Biroului de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Schimbări importante pentru angajații români: Zilele în care angajații nu vor mai lucra

Incidente antirusești, de Ziua Victoriei, la Varșovia