Scandalul comercial SUA-UE: Care vor fi țările cele mai afectate de taxele lui Trump. Pe ce loc e România

#image_title

Este din nou scandal comercial SUA-UE O cincime din exporturile Uniunii Europene se îndreaptă peste ocean. Tarifele aplicate sectorului auto au afectat cel mai mult economia germană, însă potențialele taxe asupra sectorului farmaceutic ar putea genera costuri semnificative pentru economia irlandeză. Germania și Irlanda sunt cele două economii ale UE cele mai expuse riscului unor tarife mai mari din partea Statelor Unite, în contextul în care Bruxelles-ul negociază un acord comercial cu Washingtonul, pe fondul zvonurilor că tarifele farmaceutice ar putea ajunge până la 200%, scrie Euronews.

Când președintele american Donald Trump a impus, în aprilie, taxe vamale de 25% la importurile de automobile și piese auto, Germania a fost identificată ca cea mai afectată ţară din UE. Estimările grupului de experți Bruegel, cu sediul la Bruxelles, indicau că aceste taxe vamale ar putea reduce PIB-ul Germaniei pe termen lung cu aproximativ 0,4%.

În așteptarea unui nou acord comercial între UE și SUA, apar detalii care ar putea plasa Irlanda, Danemarca, Belgia și alte țări în topul celor mai afectate.

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat sâmbătă tarife de 30% pentru Uniunea Europeană, începând cu 1 august. Ursula von der Leyen i-a răspuns republicanului, spunând că “vom adopta contramăsuri proporţionale dacă e necesar” imediat după. Ulterior, Comisia Europeană a decis păstrarea represaliilor suspendate, în speranţa că vor obţine cu acord cu Trump.

Exporturile României în SUA se ridicau la 2,2 miliarde de euro în 2024, ceea ce înseamnă 0,7% din PIB-ul țării noastre, potrivit datelor prezentate de Antena 3 CNN.

Concret, unele dintre bunurile exportate anul trecut au fost:

Produse din fier şi oţel- 217 milioane euro;

Anvelope- 180 milioane euro;

Tablouri şi circuite electrice- 170 milioane euro;

Motoare şi pompe de lichide- 118 milioane euro .

România înregistrează excedent comercial în relația cu SUA, adică valoarea exporturilor românești în Statele Unite este mai mare decât cea a bunurilor americane importate în țara noastră.

Anul trecut, România a importat din SUA:

Echipamente electrice și electronice- 380 milioane dolari;

Produse agricole și alimentare- 190 milioane dolari’

Mașini, reactoare nucleare și cazane- 185 milioane dolari;

Echipamente optice, fotografice și medicale- 139 milioane dolari.

Ca urmare a războiului comercial al administrației americane cu lumea, țara noastră va fi afectată și indirect, întrucât economia europeană cea mai lovită de tarifele lui Trump este Germania, iar Germania este principalul nostru partener comercial european.

Impactul asupra economiei europene va depinde de nivelul tarifelor impuse de SUA și de răspunsul UE, însă efectele nu vor fi distribuite uniform. Potrivit Bruegel, economia UE se confruntă cu consecințe macroeconomice semnificative, dar gestionabile.

Într-un raport din aprilie, grupul estima că, în funcție de scenarii, pagubele ar putea ajunge la aproximativ 0,3% din PIB-ul UE, în funcție de rezultatul negocierilor. Aceasta se compară cu o creștere reală a PIB-ului de 1,1% preconizată pentru bloc în 2025, conform previziunilor Comisiei Europene.

Comerțul cu SUA este ,însă, semnificativ: în 2024, Statele Unite au fost cel mai mare partener pentru exporturile de bunuri ale UE, reprezentând 20,6% din totalul exporturilor UE către exterior.

Produsele farmaceutice reprezintă 15% din exporturile UE către SUA, urmate de sectorul auto.

“Până la clarificarea tarifelor potențiale pentru sectorul farmaceutic, sectorul auto pare a fi cel mai vulnerabil la tarifele americane, deoarece nu se preconizează scutiri majore”, a Mathieu Savary, strateg șef la BCA Research.

“Numai tarifele ar putea reduce volumul total al comerțului UE cu SUA cu aproximativ 8% în următorii cinci ani”, a afirmat Rory Fennessy, economist senior la Oxford Economics.

Țările cu cea mai mare valoare a exporturilor către SUA, expuse în mod deosebit, includ Germania, Irlanda, Italia, Franța și Olanda.

Economia germană depinde mult de exporturi, în special din sectorul auto. Aproape un sfert (22,7%) din totalul exporturilor germane se îndreaptă către SUA.

“Germania se remarcă drept principala economie europeană care va fi cel mai afectată de tarifele americane, iar creșterea PIB-ului va scădea probabil în al doilea şi al treilea trimestru”, a declarat Andrew Hunter, director asociat și economist senior la Moody’s Ratings, pentru Euronews Business.

Hunter a adăugat că și economiile mai mici, precum Austria și țările din Europa Centrală și de Est, “puternic integrate în lanțurile de aprovizionare industrială ale Germaniei, vor fi puternic afectate”.

“După 2025, impactul negativ pe termen lung al tarifelor ar putea atinge 0,4% din PIB-ul Germaniei, odată ce efectele inițiale pe termen scurt se vor diminua. Pentru Franța, impactul mediu ar fi de circa 0,25% din PIB”, a explicat Niclas Frederic Poitiers, cercetător la Bruegel.

Incertitudinea poate duce la pierderi de investiții și locuri de muncă în întregul bloc de 27 de state membre. Hunter a precizat că, “chiar și țările cu expunere directă limitată la exporturile către SUA, precum Franța sau Spania, vor resimți efectele unei creșteri economice încetinite, cauzate de slăbiciunea și incertitudinea globală”.

În ceea ce privește impactul pe termen lung, Irlanda se evidențiază drept una dintre cele mai vulnerabile țări, având peste jumătate din exporturile de bunuri (53,7%) îndreptate către piața americană.

“Dacă acesta va fi afectat, Irlanda va fi economia UE cea mai expusă riscurilor legate de aceste tarife”, a subliniat Savary.

Cum ar putea afecta tarifele farmaceutice economia europeană

Industria farmaceutică este un atu important al economiei europene, fiind unul dintre sectoarele tehnologice de top din Europa.

Conform unui studiu realizat de PWC în 2022, sectorul a contribuit cu 311 miliarde de euro la valoarea adăugată brută (VAB) și a creat 2,3 milioane de locuri de muncă, direct și indirect, în UE.

Piața americană este esențială pentru sectorul farmaceutic european. Potrivit Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice, în 2021, America de Nord a reprezentat 49,1% din vânzările farmaceutice mondiale, comparativ cu 23,4% pentru Europa.

Peste o treime din exporturile farmaceutice ale UE sunt destinate SUA.

“Dacă sectorul farmaceutic va fi supus unui tarif de 25%, cum anticipează Moody’s, cele mai expuse vor fi economiile europene mai mici, precum Danemarca, Belgia, Slovenia și Irlanda, unde riscurile de recesiune în Europa sunt cele mai mari”, a declarat Hunter.

Strategul șef de la BCA Research a subliniat că Irlanda este deosebit de vulnerabilă, având exporturi către SUA ce reprezintă 18% din PIB, iar exporturile farmaceutice constituie aproape 55% din totalul exporturilor țării. Impactul ar putea reduce creșterea economică cu 4-5% pe termen mediu.

Bruegel a estimat că pierderea cumulată a PIB-ului real al Irlandei ar putea ajunge la 3% până în 2028. Grupul a evidențiat Irlanda drept țara cea mai vulnerabilă și în privința pierderilor de locuri de muncă generate de tarifele americane.

Italia este a doua cea mai expusă țară în ceea ce privește vulnerabilitatea la pierderea locurilor de muncă, având o expunere ridicată în domeniul echipamentelor de transport, dar și în industria modei și producția auto. Italia este, de asemenea, expusă în sectorul farmaceutic.

Există o posibilă taxă vamală de 200% pentru produsele farmaceutice?

Trump a declarat marți că produsele farmaceutice importate în SUA s-ar putea confrunta cu un tarif de 200%, fără a oferi detalii suplimentare.

Potrivit lui Savary de la BCA, această măsură este puțin probabilă, deoarece “ar crește masiv costurile asistenței medicale pentru consumatorii americani, o problemă majoră pentru alegători”.

El consideră că este mai degrabă “un mesaj puternic către companiile farmaceutice străine să își ajusteze prețurile în jos și să investească în producția medicamentelor pe teritoriul SUA”.

Savary se așteaptă ca “investițiile străine directe în SUA și anunțurile de scădere a prețurilor medicamentelor să fie rezultatul acestor presiuni”.

“Presiunea este acum pe companiile farmaceutice să își extindă capacitățile de producție în SUA, pentru a fi aproape de consumatorii americani”, a spus Dan Coatsworth, analist investiții la AJ Bell.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Jucătorii şi fanii echipei Liverpool i-au adus un omagiu lui Diogo Jota la primul meci de după moartea atacantului

Jannik Sinner după ce a triumfat la Wimbledon: Pur şi simplu îmi trăiesc visul!