„Către Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și Comisara pe mediu, reziliență la apă și o economie circulară competitivă, Jessika Roswall. Subiect: Solicitare de revizuire și retrogradare a statutului de protecție al ursului brun în UE
Stimată Doamnă Președinte,
Stimată Doamnă Comisar,
Vă adresăm această scrisoare pentru a sublinia consecințele dramatice legate de conflictele tot mai frecvente între om și ursul brun în UE, în special în România, și pentru a solicita Comisiei Europene o reevaluare de urgență a statutului de protecție al ursului, în conformitate cu evoluțiile științifice.
În ultimii ani, populația de urși a Europei a înregistrat o creștere de 17%1, ceea ce a crescut numărul de interacțiuni periculoase, punând în pericol cetățenii, indiferent că este vorba de fermieri care își apără șeptelul sau de locuitori ai zonelor urbane.
Subliniem că România găzduiește în prezent cea mai mare populație de urși bruni din Europa, cele aproximativ 8.000 de exemplare reprezentând 40% din totalul efectivelor UE. Vă atragem atenția asupra unui incident grav din 30 martie, unde șeful Salvamont Predeal a fost atacat de o ursoaică pe o stradă din stațiunea turistică Predeal, și se află în stare critică la spital.
Conform datelor oficiale de la Ministerul Mediului, urșii au ucis 26 persoane și au rănit grav 274 cetățeni doar în România în perioada 2004-20242. Doar anul trecut, s-au înregistrat peste 450 de situații în care ursul a ajuns în comunitate și a fost alungat înapoi în pădure, dar un urs obișnuit cu oamenii nu poate fi relocat.
În plus, fermierii nu își pot desfășura în siguranță activitatea, munca lor fiind profund perturbată de atacurile urșilor. Doar în județul Harghita în 2023, s-au înregistrat pagube de peste 400.000 euro, marea majoritate fiind cauzate de urși în ferme, gospodări și stupine. Au fost afectate 513 hectare de culturi, 4,4 hectare de livezi, au fost distruși 122 stupi și au fost ucise 735 de animale. În 2024, în județul Brașov, crescătorii de animale au pierdut peste 500 de animale din cauza urșilor, generându-se pagube de peste 200.000 euro5, și exemplele pot continua. Despăgubirile au un impact important asupra bugetului național, doar în perioada 2021-2022 fiind achitate despăgubiri în valoare de 3 milioane de euro pentru atacurile marilor carnivore, bani care nu au acoperit în totalitate pierderile suferite de fermieri.
Astfel de situații, din ce în ce mai numeroase, pun în pericol siguranța cetățenilor, traiul agricultorilor, afectează proprietățile private și pun o presiune considerabilă asupra economiei naționale, a autorităților locale și a instituțiilor de gestionare a faunei sălbatice, care se confruntă cu limite stricte impuse de legislația europeană.
Trebuie să ne asigurăm că protecția urșilor și a altor specii nu se realizează în detrimentul siguranței umane, al dezvoltării durabile, al agriculturii, turismului și al echilibrului comunităților locale. În prezent, ursul brun este inclus în Anexa IV a Directivei Habitate, ceea ce presupune un nivel de protecție strictă și limitează semnificativ posibilitatea statelor membre de a adopta măsuri eficiente de control și prevenție.
Considerăm că este imperios necesar să se instituie o abordare similară ca și în cazul lupului, luând în considerare cele mai recente date științifice, tendințele demografice și impactul social al interacțiunilor dintre oameni și urși, în special în zonele cu densitate mare, cum este cazul României.
O posibilă reclasificare a ursului ar permite statelor membre să implementeze măsuri de gestionare sustenabilă și intervenții proporționale.
Solicităm Comisiei Europene să inițieze de urgență un proces de reevaluare a statutului de protecție al ursului brun, și să ia în considerare proceduri similare pentru alte specii problematice.
Vă mulțumim pentru atenția acordată acestui subiect. Rămân deschis pentru colaborare pe această temă de importanță atât pentru protecția și siguranța cetățenilor europeni.
Cu stimă, Europarlamentar Daniel Buda
Europarlamentar Dan-Ștefan Motreanu”, se arată în scrisoarea celor doi, obținută de STIRIPESURSE.RO.
Context
Duminică seară, un salvamontist a fost atacat de un urs pe o stradă din Predeal, fiind rănit grav. În prezent, acesta se zbate între viaţă şi moarte la spital.
Bărbatul atacat este salvamontist în cadrul Formaţiunii Salvamont Predeal. În momentul incidentului, era în timpul liber, se îndrepta spre casă şi nu era însoţit de niciun câine. Acesta nu venea de la serviciu, au declarat oficiali din cadrul Salvamont Braşov.
Şi în staţiunea prahoveană Buşteni localnicii şi turiştii sunt terorizaţi, seară de seară, de urşii care ies din pădure în căutare de hrană, la tomberoanele din mai multe cartiere ale oraşului.
Deşi situaţia durează de ani de zile, până acum autorităţile nu au luat măsuri concrete pentru stoparea sau reducerea acestui fenomen nici măcar după tragedia petrecută în Bucegi vara trecută, când o fată de 19 ani a fost atacată şi sfâşiată de un urs pe un traseu turistic foarte frecventat de turişti.
Autorităţile din judeţul Braşov au omorât exemplarul de urs care, duminică seară, a atacat un bărbat pe o stradă din oraşul Predeal, rănindu-l grav. Animalul agresiv era o ursoaică cu doi pui, aceştia din urmă fiind relocaţi.
Ursul a fost ulterior împușcat
Animalul care duminică seară a atacat şi a rănit grav un om pe o stradă din staţiunea Predeal a fost extras, luni seară, au declarat pentru News.ro reprezentanţi ai administraţiei din Braşov.
La acţiune a participat o echipă formată din reprezentanţii administraţiei locale şi jandarmi care au asigurat zona.
Animalul agresiv era o ursoaică cu doi pui.
După uciderea mamei, cei doi pui au fost relocaţi, a precizat sursa citată.
Ordinul de recoltare a fost aprobat de APM Braşov.
Ce spune premierul în acest caz
Premierul Marce Ciolacu transmite, luni, că dacă este nevoie de decizii suplimentare pentru a proteja viaţa românilor amenintaţi de atacurile urşilor, acestea trebuie luate urgent şi cere tuturor autorităţilor centrale şi locale să actualizeze de urgenţă toate măsurile administrative, pentru a împiedica producerea de tragedii precum cea de aseară, când şeful Salvamont Predeal a fost atacat de un urs pe o stradă din localitate.
”Dacă este nevoie de decizii suplimentare pentru a proteja viaţa românilor amenintaţi de atacurile urşilor, aceste soluţii trebuie luate urgent. Cer tuturor autorităţilor centrale şi locale să actualizeze de urgenţă toate măsurile administrative pentru a împiedica producerea de tragedii precum cea de aseară, când şeful Salvamont Predeal a fost atacat de un urs pe o stradă din localitate”, arată premierul într-o postare, conform News.ro.
”Da, vrem să respectăm principiile generale legate de protecţia animalelor, însă asemenea argumente nu mai pot fi invocate când soluţii precum relocarea urşilor se dovedesc ineficiente. Dacă urşi flămânzi ajung frecvent pe străzile unui oraş, mai ales unul turistic, este clar că asistăm la producerea unei situaţii de risc public major, iar acele animale trebuie extrase, totul în conformitate cu noul cadru legal existent”, mai spune şeful Executivului.
Ciolacu mai spune că ”trebuie să începem rapid inclusiv montarea, în zonele de risc, a unor garduri electrice care să protejeze eficient viaţa oamenilor”. ”Sunt dispus să-mi asum un orice val nou de critici al ONG-urilor de mediu finanţate de Soros şi de la toţi reprezentanţii progresismului anarhic, din ţară sau din Europa. Viaţa românilor este mai importantă decât orice!”, subliniază Ciolacu în mesaj.