Scandalul tezaurului bubuie în Parlament: se cere demiterea directorului Muzeului Naţional de Istorie a României

„Doamna ministru Natalia Intotero şi-a arătat întreaga disponibilitate de a pune la dispoziţia Comisiei întregul dosar al expoziţiei itinerante cu aurul Daciei, incluzând evaluările, aprobările ministeriale şi contractele semnate de părţile române şi olandeze”, precizează Mihail Neamţu într-un comunicat, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, Neamţu a solicitat demiterea directorului Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu.

Membrii Comisiei de cultură se vor întâlni luni pe tema furtului.

„În cadrul întrevederii, membrii Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă vor solicita clarificări privind modul în care au fost implementate şi respectate protocoalele de securitate, situaţia generală a Muzeului Naţional de Istorie a României, resursele alocate pentru protecţia patrimoniului, precum şi orice alte aspecte care pot contribui la o înţelegere completă a situaţiei. Sunt aşteptaţi să participe, de asemenea, doamna Natalia Intotero, ministrul Culturii, şi domnul Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României”, a mai transmis Neamţu.

Directorul Muzeului Drents, Harry Tupan, a declarat că la muzeu nu era niciun paznic în momentul furtului. Potrivit Muzeului de Istorie din România, cel puţin un paznic ar fi trebuit să fie prezent 24 de ore din 24, însă documente văzute de postul olandez RTV Drenthe arată că nu există nimic în acest sens în contract, iar muzeul din România ar interpreta contractul în mod diferit, relatează News.ro.

Context

Coiful de aur de la Coţofeneşti, datat în secolele V-IV î.Hr., precum şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României, au fost furate în urma unui „incident deosebit de grav”, a anunţat Ministerul Culturii.

Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents şi autorităţile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.

Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislaţia românească şi standardele internaţionale privind organizarea expoziţiilor.

Parchetul General a informat, sâmbătă, că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul sustragerii pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul Drents din Regatul Ţărilor de Jos.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a anunţat, duminică, organizarea la nivelul Guvernului a unei celule de criză pentru coordonarea eficientă a activităţilor de recuperare a celor patru piese de tezaur furate.

Ședință crucială a Coaliției pentru banii românilor. Standard and Poor’s a retrogradat perspectiva de rating a României

Victor Ponta traduce în cheie politică furtul Tezaurului Dacic: Eu sunt liberal! Am avut firmă privată