Scenariile dure pe care președintele ales și specialiștii din Finanțe le iau în calcul pentru echilibrarea economiei. Unul presupune modificarea TVA

Potrivit unor surse citate de Antena 3 CNN, unul dintre scenarii prevede majorarea cotei de TVA de la 19 la 21%, ceea ce ar fi o măsură extremă, însă ar putea fi aplicată dacă nu se ajunge la consens pentru măsuri mai moderate.

Există și un al doilea scenariu care presupune o reașezare a cotelor de TVA. De exemplu să rămână TVA-ul pentru alimente la 9%, să dispară TVA-ul de 5%, tot ce este la 5% să crească la 9% și am putea să vedem o cotă intermediară de TVA. Este în discuție și TVA-ul redus de 9% pentru restaurante și hoteluri, care ar putea să fie eliminată, arată sursa citată.

Au fost făcute mai multe analize la Ministerul Finanțelor pentru a vedea cum ar putea statul să aducă la buget bani în plus.

Un alt scenariu care este analizat de guvernanți este acela al majorării impozitului pe venit. Potrivit unor surse, impozitul pe venit pe care în momentul de față îl avem la 10% ar putea să crească la 13%. Surse politice spun că aceste măsuri ar putea să rămână în vigoare pentru o perioadă de 3 ani.

Un alt scenariu este acela în care pe 4 iunie, România nu o să prezinte această reformă fiscală, Comisia Europeană o să demareze procedura de suspendare a fondurilor și va da României un termen de șase luni să aplice măsuri care să corecteze finanțele țării.

Acum are loc o întâlnire între Nicușor Dan și specialiști în Ministerul Finanțelor președintele ales a cerut să fie consultat, să i se prezinte care sunt bugetele cu cele mai mari probleme, cum poate fi corectat deficitul și vrea să afle starea finanțelor țării.

Se conturează însă și opinii divergente. Asta pentru că Nicușor Dan spunea că nu va crește TVA în mandatul său, însă scenariile care sunt pe masa Ministerului Finanțelor prevăd o creștere a TVA-ului începând cu 1 iulie.

G7 se reunește în Canada sub presiunea războiului din Ucraina și a tarifelor lui Trump

Afacerile cu criptoactive, sub lupa autorităților – ce noi obligații au companiile de criptomonede prin OUG 10/2025