Scenariile unui fost consilier prezidențial al lui Boris Elțîn: ‘Putin îmbătrânește și încetează să mai fie un țar autocrat’

<div class=""

„Putin îmbătrânește și, indiferent de condiția sa fizică, în care investește mult, încetează progresiv să mai fie un țar autocrat care, așa cum era cazul în perioada 2014-2022, putea să ia decizii fără să se teamă că violează interesele principalelor grupuri ale elitelor. Asta se vede în special în ceea ce privește deciziile luate legat de schimbările de personal la vârf, ce întârzie chiar și un an sau mai mult. Cred că putem spune că Rusia post-Putin începe deja să înlocuiască progresiv Rusia lui Putin”, a declarat Nikolai Petrov, expert în politica Rusiei și în transformarea post-sovietică, profesor de științe politice la Universitatea de Economie din Moscova, într-un interviu acordat Adevărul.

„Nimeni nu îl poate înlocui imediat pe Putin din poziția sa curentă ca țar. Putem presupune că, așa cum a fost în 1953, după moartea lui Putin se va închega un fel de coaliție a elitelor, coaliție în cadrul căreia puterile liderului decedat vor fi împărțite. Va începe o luptă internă pentru putere, o luptă în timpul căreia, în căutarea de susținere în țară și peste hotare, mai multe figuri vor lua măsuri populare. Va începe cumva o nouă ”dezghețare”. Un alt scenariu ar fi o luptă a tuturor împotriva tuturor, luptă în care câștigătorii ar putea fi oameni care se bazează pe susținerea necondiționată a unor forțe armate însemnate, ca de exemplu liderul cecen Ramzan Kadîrov, ce are practic propria armată personală”, a adăugat expertul rus.

Nikolai Petrov estimează că după plecarea de la putere a lui Putin se va ajunge la o situație de haos.

„Putin a jucat mereu rolul arbitrului suprem, menținând balanța între principalele grupuri ale elitelor. Nu sunt alte figuri de aceeași anvergură ca Putin în cadrul clanurilor elitelor și nici nu pot fi, având în vedere actualul design politic al regimului. În absența unor instituții politice eficiente, când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos. Elitele sunt prizonierile lui Putin și dependente de el. Iar elitele nu pot complota împotriva lui Putin, nu doar din cauza lipsei de unitate, a suspiciunilor și a strictului control asupra lor, dar și din cauza riscurilor de destabilizare la scară largă.

Pe termen lung, centralizarea strictă, ce acum lucrează pentru a stabiliza regimul, ar putea deveni o cauză de destabilizare dacă, de exemplu, Putin pur și simplu va slăbi puterea sau chiar va ieși de pe scenă. Nu cred că sistemul politic din Rusia în actuala sa formă va supraviețui creatorului său.

Un alt lucru este acela că e puțin probabil ca viitorul după Putin să fie mai bun decât prezentul: nu sunt nici instituțiile necesare, nici figuri puternice, nici cultura politică a populației. Cel mai probabil ne putem aștepta la o perioada de haos la început, cu două finalități posibile: fie un nou autoritarism, fie o mișcare ușoară către restaurarea democrației. Iar războiul din Ucraina, indiferent cum se va încheia, va reduce șansele scăzute ale celei de-a doua opțiuni”, a mai afirmat Petrov.

Iubita criminalului de la Constanța, declarații halucinante. Cum justifică faptul că nu l-a denunțat pe ‘Șacalul’ pentru atrocitățile comise

Ciolacu: Putem lansa, astăzi, Planul Naţional pentru Marea Industrie, de circa două miliarde de euro