Scene incredibile în plenul Parlamentului. Președinta POT i-a amenințat pe parlamentari: Să vă luați bagajele și să vă mutați din țară

Gavrilă a criticat măsura de reducere a cheltuielilor și le-a spus parlamentarilor că „nu au învățat nimic din trecut”, moment în care deputatul Florin Roman i-a atras atenția că și-a pus pe liste la parlamentare sora și soțul și a acuzat-o de „nepotism” și că făcut din partidul său un „SRL de familie”.

Președinta POT a cerut un drept la replică și i-a amenințat pe parlamentari să își facă „bagajele” și să se mute din țară.

„E foarte amuzant. Sunteți ca niște dinozauri. Sunteți atât de trecuți. Eu am spus deja că POT este un start-up. Este o idee pe care o ai să faci lucrurile inovativ. Suntem oameni profesioniști. Sora mea e fondatoarea partidului. A lucrat ca noi să ajungem aici. Soțul meu la fel.

Când noi nu aveam bani, făceam campanie pe TikTok. Eu vă dau un sfat, eu zic să vă aranjați repede lucrurile, să vă luați bagajele și să vă mutați din țară. Că ce vine pe peste voi….Vedeți valul și voi stați cu pantalonii în vine”, a transmis Gavrilă, de la tribuna Camerei Deputaților.

Ulterior, Florin Roman i-a spus transmis acesteia că a dus „la cel mai înalt nivel nepotismul”.

„Nu există în parlamentul României un partid, care e defapt un srl de familie, în care unul e președinte, celalalt copreședinte, soțul este deputat. Dvs. legiferați la cel mai înalt nivel nepotismul. (…) La muncă, nu la întins mâna”, a fost replica deputatului PNL.

După încheierea ședinței de plen, Anamaria Gavrilă a sfidat din nou presa, atunci când a fost întrebată despre amenințările de la tribuna Parlamentului. Aceasta i-a igonrat pe jurnaliștii care îi puneau întrebări.

POT, o formațiune politică fondată în 2023 și condusă de fosta deputată AUR, Anamaria Gavrilă, preia aceleași mesaje ale lui Călin Georgescu – ultranaționalism, o formă ultra-radicală de creștinism mistic și un discurs cu tente legionare care face apel la elemente naturale, „strămoși” și personaje puternic mitologizate din istoria României.

De asemenea, dezbaterile la proiectul de Hotărâre privind reducerea numărului de posturi alocate compartimentelor din serviciile Camerei Deputaţilor au constituit un alt prilej de schimb de replici între parlamentari.

Liderul AUR, George Simion, a afirmat că „cele mai potrivite de a fi eliminate din sectorul public sunt amantele” parlamentarilor.

„Înţeleg graba cu care vreţi să treceţi acest proiect. Dar în momentul în care avem un partid, al doilea partid al ţării, care are mai puţini angajaţi decât un partid care a luat 13%, în momentul în care ni se spune: „Nu puteţi să aveţi doi şefi de servicii, doi directori sau şefi de serviciu” – şi la grupul PNL există lucrul ăsta – în momentul în care se ţin organigramele ascunse de ochii publicului, am vrea puţin transparenţă în acest act absolut necesar de reducere a posturilor în administraţia locală şi centrală.

Şi cele mai potrivite pentru a fi eliminate din sectorul public sunt amantele voastre”, a afirmat Simion, care a fost aplaudat din sală.

Preşedintele de şedinţă, Daniel Suciu, a intervenit: „Este oarecum discriminatoriu faţă de doamne”.

Venit la microfon, deputatul SOS Dumitru Coarnă a afirmat că această iniţiativă „încalcă flagrant legea”, fiind vorba despre soarta unor oameni care au dat concurs.

„Ca să intrăm în instituţia reorganizării, trebuia să urmăm nişte paşi – Legea 7, Codul administrativ şi Codul muncii. Dumneavoastră nu aţi efectuat niciun fel de audit. M-am uitat pe buget, nu prea se vede de acolo cum că ar fi, ştiu eu, funcţii care ar pleca din sistem.

Ştiu că, politic vorbind, nu de la Cameră a plecat discuţia asta, a plecat de la Senat şi, ca să fiu corect, la Cameră cât de cât lucrurile sunt într-o altă logică decât la Senat, dar totuşi, când vorbim de reorganizare, vorbim de soarta unor oameni.

Vorbim de oameni care sunt în nişte funcţii pe care le-au ocupat prin concurs sau nu. Ca să intrăm în instituţia reorganizării, trebuia să aveţi un audit pe organigramă, să aveţi un acord cu sindicatele din Camera Deputaţilor şi să parcurgeţi acele etape pe care pe toţi ne obligă legea să le parcurgem”, a declarat Coarnă.

Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a calificat proiectul ca fiind o butaforie, „o şmecherie electorală”.

„Uitându-mă la ultimii 35 de ani în care vechile partide au înţesat administraţia publică de pile şi relaţii de la partid, n-am niciun motiv să cred că de acum v-a găsit grija faţă de bugetul statului şi faţă de eficientizare şi veţi face acest lucru.

E doar o butaforie, o şmecherie electorală înainte de alegeri, să ziceţi voi, PSD şi PNL, că vai ce grijă avem, iată de unde începem, începem să eficientizăm lucrul şi salarizarea şi cine, unde, cum munceşte, după ce 35 de ani aţi înţesat aparatul bugetar.

Acum un an şi vreo 3 – 4 luni, în toamna lui 2023, venea Ciolacu, premierul Nordis, aici în Parlament şi îşi asuma responsabilitatea pentru o reducere a cheltuielilor bugetare. Spunea acolo: „Gata, nu mai angajăm, decât cu memorandum”.

Şi-a reuşit apoi, ca să vedeţi cât poate să mintă omul ăsta, în acest an şi câteva luni, până la finalul lui 2024, să ajungă la un record de angajaţi în sistemul bugetar – 1.300.000 de oameni, a angajat din momentul ăla 47.000 de oameni într-un an şi ceva în anul electoral ca să-şi asigure victoria şi tot a luat bătaie”, a afirmat Moşteanu.

Sursa: www.stiripesurse.ro

UPDATE – Propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui Klaus Iohannis, respinsă din nou de conducerea Parlamentului / Doi parlamentari ex-SOS şi-au retras semnăturile / POT spune că a strâns semnături de la USR

SURSE Suspendarea lui Klaus Iohannis s-a împotmolit în Parlament: Doi parlamentari au ‘deraiat’ / UPDATE – AUR și POT au făcut rost de semnături