Situația a fost rezolvată de câțiva tineri din sat, care l-au cărat pe brațe până la casa lui, o locuință modestă, fără electricitate. Acolo, sicriul a fost așezat pe pat, iar pe o măsuță au fost aprinse câteva candele, scrie vremeanouă.
Însă problemele nu s-au oprit aici. Înmormântarea, programată pentru astăzi, a fost blocată de refuzul preotului ortodox din Stroiești de a oficia slujba, pe motiv că defunctul ar fi fost de rit catolic. „Nenea Mihai era ortodox, scrie și pe certificatul lui de la Medicina Legală. Eu o să mai vorbesc o dată cu părintele, să îl rog, dar dacă nu îl conving, îl îngropăm la ora 14:00, fără preot. Nu putem să îl ținem pe laiță pe bietul om”, a declarat Marin Lila, cel care s-a ocupat de organizarea înmormântării.
Mihai Frenț a trăit în concubinaj cu Eugenia, femeia care acum îi veghează trupul neînsuflețit. În ziua în care bărbatul și-a dat ultima suflare, aceasta se afla în piața din Huși, vânzând urzici pentru a-i putea cumpăra mâncare. Între timp, soarta a făcut ca bărbatul să moară fără să-și poată lua rămas-bun.
După ce a aflat despre situația defunctului, preotul ortodox a refuzat să țină slujba de înmormântare. „Părintele mi-a spus că e un păcat mare ca un catolic să fie îngropat de un preot ortodox. Părintele a spus că a auzit vorbe de la oamenii din sat, că nenea Mihai ar fi catolic. Dar eu nu cred așa ceva. De 3 – 4 ani vin la ei și le aduc mâncare, dar nu am auzit să fie catolic vreunul din ei. Părintele spune că l-a și văzut făcând cruce precum catolicii. Acum nu știu ce să zic. Poate îl conving pe părintele să vină să îl îngroape, pentru că eu știu că este ortodox”, a adăugat Marin Lila.
Indiferent de rezolvarea acestei dileme, cei care s-au implicat în înmormântare spun că bătrânul nu mai poate fi ținut neîngropat. „Oricum ar fi, îl îngropăm mâine, că nu îl mai putem ține. A murit de duminică deja. Îl îngropăm fără preot, nu avem ce face altceva”, a concluzionat Marin Lila.
Drama acestui bătrân scoate la iveală nu doar sărăcia cruntă în care trăiesc mulți oameni din mediul rural, ci și barierele religioase care, uneori, complică și mai mult trecerea unui suflet spre odihna veșnică.