Schimb de replici. Moise Guran: Poate nu știai (dar eu cred că știai) / Marcel Ciolacu: Nu cred totuși că poți înțelege atât de puțin

#image_title

„Frica de ”junk” – motiv pentru austeritate oarbă?! Cine profită, de fapt, de panica indusă populației și firmelor românești?

Am plătit prețul politic pentru greșelile mele. Am făcut un pas în spate, convins că, după un an super-electoral, care s-a prelungit nepermis de mult, România are nevoie de noi lideri. Decidenți care, încărcați cu energie și credibilitate, să poată continua traiectoria de dezvoltare a țării.

Aud, însă, tot mai des în ultima perioadă acuzații dure și teorii alarmiste despre așa-zisul ”dezastru economic” în care am lăsat România. Unii văd că îmi fac și plângeri penale de un ridicol fără margini, fără să știe că execuțiile bugetare sunt publice și oricine poate verifica foarte simplu cum au fost cheltuiți banii publici. Dar dacă trebuie să fac și pușcărie ca să avem, după 30 de ani, Autostrada Moldovei, atunci accept fără regrete”, a scris, printre altele, Marcel Ciolacu pe Facebook.

„Bre, prostul nației, creșterea PIB in lei este irelevantă, pentru că banii ăia se deflatează (adică le scade valoarea, pentru că am avut curs fix). În plus, chiar și așa, jumătate din creșterea aia a venit din salariile bugetarilor, pe care le-ai umflat cu peste 50 de miliarde de lei (10 miliarde de euro) în trei ani.

Poate nu știai (dar eu cred că știai) salariile bugetarilor se calculează în PIB. Practic, le-ai mărit salariile din prețurile mai mari (TVA) plătite de noi toți.

Știu că pe tine te ajută ce am scris eu aici și că n-o să ștergi comentariul. Eu, oricum, vorbesc cu ceilalți”, a comentat Guran.

Răspunsul fostului premier:

„Am citit cu atenție postarea ta, dar dincolo de limbajul care cred că nu are nevoie de comentarii suplimentare, constat doar că este lipsită de logică și minime cunoștințe economice. Pare că ai citit tulburat ceea ce am scris eu, pentru că nu cred totuși că poți înțelege atât de puțin. Altfel, ai fi constatat că am scris despre creșterea PIB în miliarde de EURO (nu de lei) tocmai pentru a nu fi afectată evoluția de inflație.

Cursul de schimb în România a rămas stabil în ultimii 3 ani (sfarsit nov 2021, 1 euro = 4,95, mai 2025, 1 euro = 4,98), deci ce să deflatezi ?!!! Vezi că faci o confuzie, una este deflatorul PIB și alta este inflația la bunurile de consum, asa numitul IPC (indice al preturilor de consum). Deci mai ușor cu deflatorul.

Apoi spui ca jumătate din creșterea PIB vine din creșterea salariilor bugetarilor, adică ai cel puțin trei mari erori aici. Prima, jumătate din 112 inseamna 56 miliarde 8euro, deci iar incurci euro cu lei! A doua, dacă o creștere de 10 miliarde euro a salariilor conduce la o creștere de 112 miliarde euro înseamnă că România este fenomen!

A treia, și mai gravă, arată că nu înțelegi ce este PIB și cum se formează PIB. Fii atent aici, că tot spui că vorbești pentru publicul tău și e bine să nu le mai dai informații greșite: PIB reprezintă valoarea bunurilor și serviciilor finale PRODUSE în economie de către unitățile rezidente. PIB crește prin valoarea adăugată brută din industrie agricultură servicii etc. Se învață în anul întâi de facultate – PIB se formează din activitatea economică reală și se distribuie către salarii (angajaților, inclusiv bugetarilor), Excedentul Brut de Exploatare (profitul firmelor), Venituri mixte (ex. ale persoanelor fizice autorizate) și Stat (prin impozite pe producție).

Moise, hai să-ți dau un exemplu că nici tu nu ai studii economice si te inteleg. Si eu am invatat de la economisti, nimeni nu s-a născut învățat. Să zicem că faci tu o emisiune, un podcast da? Și ”produci” sau ”prestezi” un serviciu lunar de … cât să zic ca să fie conform cu aspirațiile tale… 10.000 euro da? ”Consumi” materiale de 4000 euro. Cât este valoarea adăugată, domnule jurist? 6.000 euro da. Eh, asta contribuie la formarea PIB. Ce faci cu cei 6000 euro? Plătești salariile angajaților, scoți un profit și plătești impozite si taxe la stat. E pe înțelesul tău? Eh, asa-i si la bugetari. Profesorii “produc” cunoastere, medicii “produc” sanatate si asa mai departe.

PS: vezi că mare parte din creșterea salariilor bugetarilor s-au dus la profesori, in urma unei greve legitime, pe care te dădeai cu ”fundul ” de pământ că o susții 100%, precum și la Sanatate si Apărare si ordine publică. In sfarsit, dacă dai alarme in economie precum aia cu cutremurul… vai de noi….Toate cele bune!”

Fostul premier și președinte PSD, Marcel Ciolacu, a răbufnit, pe Facebook, după ce a fost acuzat de dezastrul economic din România și după ce Vlad Gheorghe, liderul partidului DREPT, a anunțat că i-a făcut la PÎCCJ plângere penală pentru subminarea economiei naționale.

Mai multe detalii aici:

Sursa: www.stiripesurse.ro

Legea Sportului stârnește un nou scandal. AUR merge la CCR: ‘Modificarea favorizează traficul de influență’

Le Monde: În România, pentru prima dată, un rom a fost numit ministru