Schimbări în diplomația română: Klaus Iohannis numește doi ambasadori cu experiență în zone de interes major

„Decret privind acreditarea domnului Dan Stoenescu în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Islamică Pakistan;

Decret privind acreditarea domnului Radu Mihail Filip în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Orientală a Uruguayului”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Cine e Dan Stoenescu?

Dan Stoenescu a fost numit ambassador al României în Pakistan. Anterior, a fost șeful Delegației UE în Siria (2021-2024) și ambasador al României în Tunisia (2017-2021).

Pe lângă mai multe roluri în cadrul departamentelor Orientul Mijlociu și Africa de Nord, America Latină și Diaspora din Ministerul Afacerilor Externe, a deținut funcția de Ministru-delegat pentru românii de pretutindeni (2015-2016) în Guvernul României.

A primit o diplomă de licență în Studii Internaționale de la Austin College, din Sherman, Texas, în 2003, un master în Globalizare și Dezvoltare de la Universitatea Warwick din Marea Britanie în 2005 și o diplomă post-universitară în Migrație forțată și studii privind refugiații de la Universitatea Americană din Cairo în 2006.

A obținut doctoratul în științe politice de la Universitatea din București în 2009, cu o teză despre „Naționalismul arab modern și identitatea islamică după 1987”. Dan Stoenescu vorbește fluent spaniola, franceză, italiană, engleză, portugheză și are noțiuni de arabă.

Cine este Radu Mihail Filip?

Radu Mihail Filip a fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Orientală a Uruguayului.

Filip a fost anterior acestui post purtător de cuvânt al Ministerului de Externe și director al Direcției Purtător de Cuvânt și Relații cu Mass Media din cadrul MAE din iunie 2022.

A activat în cadrul Ambasadei României în Ucraina (2019-2022) și al Ambasadei României în Republica Moldova (2014-2019), în calitate de consilier diplomatic și, respectiv, secretar II.

Radu Mihail Filip este licențiat al Facultății de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative și respectiv al Facultății de Comerț a Academiei de Studii Economice din București. Studiile sale au fost completate ulterior cu un master în Construcție Politică și Management Electoral în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Totodată, este absolvent al mai multor programe de formare în domeniile politică externă, diplomație și comunicare strategică din cadrul Institutului Diplomatic Român.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Superliga: Poli Iaşi – Unirea Slobozia, scor 1-0, oaspeţii au ratat penalti în minutul 90+14

Căpitanul lui Liverpool a anunţat negocieri pentru prelungirea contractului