Schimbări la raft în magazine: Pregătiri pentru un nou sistem de etichetare a alimentelor

În noua variantă, etichetele nu sunt obligatorii, iar produsele tradiționale cum ar fi magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu sau telemeaua de Ibănești – sunt exceptate.

Pe lângă acest tabel, care clasifică alimentele în funcție de valoarea nutrițională, de la A la E și de la Verde la Roșu, pe produse va apărea inclusiv un cod QR. De aici, oamenii vor afla ce conține exact alimentul pe care îl cumpără.

Dacă într-un produs predomină fibrele și proteinele, acesta va primi un scor verde. În schimb, conținutul mare de zahar, sare sau acizi grași este semnalat cu un scor portocaliu care atrage atenția asupra conținutului mai puțin dietetic, potrivit Digi 24.

Nutri-scorul se stabilește în functie de valorile nutriționale. De exemplu, margarina are în compoziție grăsimi și sare, ceea ce ar plasa produsul în partea roșie a tabelului.

Deși în urmă cu doi ani ANPC a intrezis aceste etichete pe care le considera discriminatorii, acum inspectorii spun că semnalizarea e cea mai bună metodă de informare a consumatorului.

„Aceste produse au apărut în România ca urmare a importurilor din țările membre UE. Să nu îngrădim libera circulație a mărfurilor, pentru a da posibilitatea consumatorilor care vor să consume aceste produse, să fie cât mai bine informați cu privire la calitățile și ingredinetele acestea”, susține Sebastian Hotca, președinte ANPC.

Proiectul este deja în transparență la Ministerul Economiei, însă reprezentanții magazinelor mici și mijlocii nu au fost consultați anterior întocmirii documentului.

„Schimbările principale sunt acest cod QR, care ne permit să avem acces la informații, și să le avem scrise destul de mare pentru a le vedea ușor la orice vârstă. Și faptul că vor fi vândute într-o zonă marcată special în fiecare dintre magazine”, spune Radu Oprea, ministrul Economiei.

„Impune niște rafturi speciale și o amenajare specială. La magazinele mici, aproape că nu se poate chestia asta. Adică va trebui să avem două vitrine frigorifice de băuturi, în una va sta apa, că probabil ea e singura cu verde, și în cealalată unde vor sta produsele fără Nutri-score”, arată Feliciu Paraschiv, Asociația Comercianților Mici și Mijlocii.

Cei care vor să folosească Nutri-score trebuie să semnalizeze rafturile corespunzător. În caz contrar, ANPC poate da amenzi de până la 50 de mii de lei.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO Imagini dramatice cu o ambulanță luată de ape în timpul potopului din Galați: ‘Vai de capul nostru, aici rămânem!’

Un bărbat, dispărut din 1951, a fost găsit din greșeală de către vechea sa familie