Școala românească, un Frankenstein educațional! Daniel David trage un semnal de alarmă: ‘Este risc de securitate națională’

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a afirmat, marţi, cu privire la sistemul educaţional din România, că elevii care termină şcoala trebuie să fie „buni specialişti, buni cetăţeni şi oameni mulţumiţi cu propria viaţă”.

Întrebat, în cadrul Conferinţei educaţionale V.R.E.M. de la Târgu Jiu, care consideră că este cea mai greşeală făcută în sistemul educaţional în ultimii 30 de ani şi care ar fi putut fi evitată, el a vorbit despre „pierderea viziunii”.

„Mie mi se pare că, treptat, ne-am pierdut viziunea, în sensul că fiecare ministru a vrut să facă diverse reforme şi pe ce a avut înainte a început să pună nişte grefe, unul a mai făcut ceva, unul a mai strecurat ceva, unul a mai schimbat iarăşi ceva, astfel încât, păstrând proporţiile şi contextul, la un moment dat am impresia că suntem ca un Frankenstein, adică ne mişcăm, umblăm, dar nu ştim când ne blocăm. Cred că asta este o problemă. Noi trebuie să ne întrebăm cum ar trebui să arate sistemul şi eu am spus cum cred că ar trebui să arate – copiii care când ies din sistemul nostru îşi valorizează inteligenţa şi creativitatea în cele opt competenţe cheie, le simplific – buni specialişti, (…) buni cetăţeni (…) şi oameni mulţumiţi cu propria viaţă. Dacă noi reuşim să facem lucrul acesta, înseamnă că vom avea absolvenţi care pot decide unii să intre pe piaţa muncii, alţii să-şi continue studiile”, a spus Daniel David, conform AGERPRES.

„Este risc de securitate națională”

El a reiterat şi problema analfabetismului funcţional, despre care a spus că îl sperie şi este risc de securitate naţională.

„Este de neacceptat faptul că avem acest analfabetism funcţional, pe mine acest lucru mă sperie, de aceea am şi spus la un moment dat că devine şi este risc de securitate naţională. Nu poţi vorbi de 40 şi ceva la sută analfabetism funcţional după un ciclu educaţional şi în care ştii că au intrat copii care nu se deosebesc sub aspectul inteligenţei şi creativităţii faţă de cei din alte ţări la care noi ne raportăm ca modele. Pe scurt spus, partea asta de viziune, să ştim înspre ce mergem, de multe ori ne-am pierdut şi ne-am pierdut în zone de strategii mici, avem strategii mici, prevenirea abandonului şcolar, o temă foarte importantă, dar asta vine ca o problemă mai mare în ecosistemul nostru de educaţie, n-ai cum corecta numai abandonul şcolar în condiţiile în care tu nu înţelegi că abandonul şcolar trebuie să fie corectat într-un sistem mai larg legat de analfabetismul funcţional, că nu-i problema numai a copiilor care nu vin în sistemul nostru, e şi problema copiilor care vin şi pleacă. (…) Dacă avem o viziune clară şi cu toţii o îmbrăţişăm, vom şti după aceea să implementăm şi practic”, a adăugat David.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a participat, marţi, la Conferinţa educaţională V.R.E.M., organizată de profesorul Dana Constantinescu de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu, şi care a avut ca temă Standardizarea Educaţiei.

Conferinţa s-a desfăşurat la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, la eveniment participând elevi şi profesori.

Nucleara campaniei prezidențiale: hotărâre definitivă a instanței / PUZ-ul Sectorului 2 este legal. Este obligatorie emiterea autorizațiilor

Trafic blocat pe ambele sensuri ale A1 București-Pitești din cauza unui incendiu