Scumpirea dulciurilor și a produselor de patiserie este inevitabilă

Cererea puternică de unt, stocurile reduse şi preferinţa procesatorilor de produse lactate de a utiliza mai mult lapte pentru produse mai profitabile, cum ar fi brânza, au determinat această creştere a preţurilor, spun analiştii.

Untul european se tranzacţiona la un preț mai mare cu 83% faţă de anul precedent, potrivit celor mai recente date oficiale ale Comisiei Europene. Deşi marile companii alimentare şi-au asigurat în mare parte aprovizionarea cu unt înainte de începerea producţiei de prăjituri şi îngheţată de Crăciun, impactul asupra micilor producători va fi semnificativ, iar o creştere a preţurilor este inevitabilă, a declarat Paul Boivin, directorul Federaţiei Franceze a Brutarilor şi Cofetarilor (FEB).

Producţia de lapte a scăzut anul trecut în majoritatea regiunilor lumii, inclusiv în Europa, Statele Unite şi Noua Zeelandă – cel mai mare exportator de lapte şi unt din lume – din cauza preţurilor scăzute şi a costurilor ridicate pentru furaje, care au descurajat mulţi fermieri.

Producţia globală de lapte şi-a revenit uşor în 2024, dar a rămas insuficientă în comparaţie cu cererea în creştere, ceea ce i-a determinat pe producători să aloce laptele către produse mai competitive, cum ar fi brânza, în detrimentul untului, a explicat analistul Rabobank, Michael Harvey.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Virgil Popescu dezvăluie dacă PNL rămâne la guvernare, după rupererea coaliţiei: Alternativa este haos, electoratul de dreapta va înţelege

Iaşi: Pelerinajul de Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a încheiat; nu au fost înregistrate incidente majore