Scurtmetrajul de animaţie „Magicianul”, scris, regizat şi produs de Bogdan Mureşanu, va avea premiera mondială în competiţia Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Annecy

Scurtmetrajul de animaţie „Magicianul”, scris, regizat şi produs de Bogdan Mureşanu („Anul Nou care n-a fost”) va avea premiera mondială în Franţa, în cadrul celui mai prestigios şi amplu eveniment anual dedicat animaţiei – Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Annecy, ce va avea loc în perioada 8-14 iunie 2025. „Magicianul” este singurul titlu românesc din competiţia oficială ce însumează 35 de titluri internaţionale, producţii şi coproducţii din peste 17 ţări.

În primul său scurtmetraj de animaţie, Bogdan Mureşanu istoriseşte o scurtă poveste a cărei acţiune are loc în Sulina, în anul 1910. Este inaugurată prima centrală electrică din acest oraş portuar românesc. În mijlocul jubilării unei mulţimi moderne şi cosmopolite, Ilarion, un magician de altădată, încearcă să-şi joace ultima carte.

Scenariul se bazează pe o povestire publicată în volumul de proză scurtă „Erata” de Bogdan Mureşanu (Editura Libra, 2006), însă, de la povestirea care nu era plasată în Sulina, până la scenariul în care a localizat întâmplările în acest spaţiu, au trecut câţiva ani, în care tema lumii dezvrăjite a prins contur în acest proiect de animaţie. Bogdan Mureşanu şi-a imaginat „o zi din viaţa unui prestidigitator peste care vine o lume nouă, a electricităţii, care aduce cu ea un alt tip de magie, cea a modernităţii”, şi a ales să exprime această poveste într-o animaţie, tocmai pentru a stimula imaginaţia şi a determina spectatorii să-şi închipuie cum a fost experi­enţa locuitorilor din Sulina cînd au văzut pentru prima dată un bec aprins pe străzile lor.

„Am vrut să reînvii o lume apusă şi tehnica animaţiei mi-a îngăduit să recreez, după fotografii, decorurile în care se petrece acţiunea filmului, dar mi-am dorit şi să ajung la esenţa poveştii. Şi aici cred că animaţia a fost un mediu potrivit intenţiilor mele: nu de a ilustra gloria unei lumi trecute, prin soarta unui port, odinioară exuberant şi cosmopolit, iar acum redus la dimensiunile unui orăşel uitat, ci de a reprezenta substanţa povestirii pe care am scris-o în urmă cu mulţi ani.”, spune Bogdan Mureşanu.

„Filmul, mai ales cel de animaţie, despre care se presupune că e o invenţie vizuală totală, trebuie să producă o imagine care, în cel mai bun caz, să rămână apoi agăţată, pe pereţii acelor „coridoare întunecate” din mintea privitorului“, adaugă regizorul.

Directorul artistic al scurtmetrajului „Magicianul” este Alexandru Talambă („Tambă”), renumit autor, ilustrator şi artist de benzi desenate român, remarcat în Franţa prin albumul „Sidi Bouzid Kids” (2012),  în România prin „Elabuga” (2011) şi „Mila 23” (2012), titluri care rămân nume de referinţă ale noii generaţii de desenatori.

La animaţia filmului au lucrat: Mihnea Buzatu, Octavian Chiriac, Alexei Gubenco, Alexandru Pop. Şi-au împrumutat vocea actorii: Cosmin Şofron, Mihai Gruia Sandu, Ionuţ Achivoaie, Ioana Flora, Luca Toma, Olimpia Melinte, Valeriu Andriuţă, Dana Vulc, Claudiu Trandafir, Ştefan Velniciuc, Constantin Florescu, Virgil Aioanei, Ionuţ Grama, Adriana Titieni, Constantin Bărbulescu, Tudor Istodor, Oltin Hurezeanu,  Sebastian Ioan Lungu. Mircea Lăcătuş şi Andrei Bǎlǎşoiu sunt editorii filmului, iar Didier Falk a compus muzica.

Bogdan Mureşanu este scenaristul, regizorul şi producătorul lungmetrajului „Anul Nou care n-a fost”, nominalizat anul trecut la European Film Awards (European Discovery 2024 – Prix FIPRESCI) şi deţinător a 23 de premii internaţionale printre care Premiul pentru Cel mai bun film al secţiunii Orizzonti şi Premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film (Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia), Premiile Silver Atlas şi Youth Jury Prize obţinute la Arras Film Festival; Marele Premiu/ Golden Pyramid pentru cel mai bun film obţinut la Cairo International Film Festival; Premiul SILVER PEACOCK pentru cea mai bună regie obţinut la Goa International Film Festival, Marele Premiu  şi Premiul Internaţional al Criticii – FIPRESCI  obţinute la Luxembourg City Film Festival.

Filmul „Anul Nou care n-a fost” a câştigat 10 trofee la Premiile Gopo, patru dintre acestea pentru Bogdan Mureşanu – Cel mai bun film de lungmetraj, Ce mai bun film de debut, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu.
A debutat ca scenarist în 2008 cu scenariul pentru „Torţa umană” (cel mai bun scurtmetraj la competiţia de scenarii TIFF). A semnat scenariile pentru „Opinci” (2019) – scurtmetraj de animaţie, regizat de Anton şi Damian Groves (Cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF 2019, Premiul Publicului Tânăr la Clermont Ferrand) şi „Unde este Sofia?” – Cel mai bun scenariu la Festivalul de Film OAXACA, Mexic 2012, apoi a scris şi regizat scurtmetrajele „Tuns, ras şi frezat” (2013), „Spid” (2016), „Negruzzi 14” (2016) şi „Reflexul Semmelweis (2016)”. Scurtmetrajul „Cadoul de Crăciun”, lansat în 2018, a câştigat premiul Academiei Europene de Film în 2019, avut peste 200 de selecţii la festivaluri şi 72 de premii (inclusiv Grand Prix la Festivalul Internaţional de Film Clermont Ferrand, Franţa; Cel mai bun scurtmetraj european la Alcine, Festivalul European de Film, Spania) şi s-a aflat pe lista scurtă pentru nominalizările la Premiile Oscar.

Scurtmetrajul „Magicianul” a fost produs de: Kinotopia, în coproducţie cu “MINYA Film and Animation” (Croaţia) şi “Promenons-nous dans le bois” (Franţa).

Ialomiţa – 34 de percheziţii la persoane cercetate pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor – FOTO

Neymar a revenit în lotul echipei Santos, după ce a lipsit o lună din cauza unei accidentări