Se amplifică grav conflictul din Orientul Mijlociu: Israel se pregătește să intre în Liban

Şeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevi, le-a transmis soldaţilor în timpul unui exerciţiu desfăşurat la frontiera de nord a ţării să se pregătească pentru o posibilă „intrare” în Liban, unde armata israeliană şi-a intensificat loviturile după tiruri cu rachete ale grupării şiite Hezbollah asupra teritoriului israelian, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

El a declarat că loviturile aeriene în Liban vor continua pentru a distruge infrastructura Hezbollah şi pentru a pregăti calea pentru o posibilă operaţiune terestră a forţelor israeliene.

„Se pot auzi avioane aici, noi atacăm toată ziua, atât pentru a pregăti zona pentru posibilitatea intrării voastre, cât şi pentru a continua loviturile împotriva Hezbollah”, s-a adresat generalul Halevi soldaţilor dintr-o unitate de blindate, potrivit unui comunicat al armatei.

Într-o înregistrare video difuzată de armată, generalul Halevi le-a spus soldaţilor că obiectivul este „foarte clar: aducerea înapoi a locuitorilor din nord în deplină siguranţă. Pentru a face asta, pregătim modul de derulare a manevrei, intrarea voastră în forţă, confruntarea cu oamenii din Hezbollah, care vor vedea ce înseamnă să fii un luptător profesionist, foarte competent şi experimentat”.

Hezbollah a lansat miercuri o rachetă spre Tel Aviv, pentru prima oară, potrivit armatei israeliene, care a interceptat-o şi a efectuat noi lovituri aeriene puternice împotriva grupării islamiste din Liban într-un moment în care comunitatea internaţională exprimă temeri în legătură cu extinderea conflictului în Orientul Mijlociu.

Armata israeliană a afirmat că a lovit peste 280 de ţinte ale Hezbollah, inclusiv 60 de ţinte ale serviciilor de informaţii ale grupării proiraniene libaneze, precum şi „lansatoare” de rachete.

„Sunteţi mult mai puternici decât ei, mult mai experimentaţi decât ei, pătrundeţi în interior şi distrugeţi inamicul acolo”, le-a spus şeful armatei israeliene trupelor sale.

Preşedintele american Joe Biden a avertizat miercuri asupra riscului unui „război generalizat” în Orientul Mijlociu, care se confruntă cu tensiuni foarte mari, transmite AFP.

„Este posibil un război generalizat”, a spus preşedintele Biden într-un interviu pentru ABC.

Liderul american a estimat însă că „există încă posibilitatea unui acord care să poată schimba fundamental întreaga regiune”.

„Există o posibilitate, nu vreau să o exagerez, dar există posibilitatea ca, dacă putem ajunge la o încetare a focului în Liban, aceasta să ne permită să ne ocupăm de Cisiordania”, a explicat el.

„Trebuie să ne ocupăm şi de Gaza, dar toate acestea sunt posibile şi îmi dedic toată energia alături de echipa mea (…) pentru realizarea acestui obiectiv”, a dat asigurări preşedintele SUA în cadrul emisiunii The View.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO Klaus Iohannis vrea să lase România în Schengen la final de mandat: ‘Există șanse destul de bune’

Donald Trump Jr, aflat în România, ‘profețește’ sfârșitul războiului din Ucraina: ‘Este nebunie!’